Autoradio en iPod op stil voor sirene1164x

Hulpdiensten met gillende sirenes komen regelmatig in levensgevaarlijke situaties terecht omdat andere weggebruikers hen niet horen aankomen vanwege het harde geluid van radio of cd-speler. Door een vinding van een bedrijf uit Hoogeveen komt hier binnenkort een einde aan, omdat een systeem is ontwikkeld waarmee de naderende hulpdiensten de autoradio onmiddellijk het zwijgen kan opleggen.

De Amsterdamse brandweer, het grootste korps in ons land, wil dat het apparaat ook bij iPods van fietsers het geluid stillegt. Momenteel is het apparaat ’Flister’ in ontwikkeling bij het bedrijf Dutch Rescue. In een later stadium zullen de auto’s van hulpdiensten, zoals brandweerwagens, ambulances en ook politiewagens, daadwerkelijk met het systeem worden uitgerust. Het behelst een zendertje dat ’inbreekt’ op autoradio’s die zich in de buurt bevinden en het geluid ervan uitzet.

Het werkt met rds en volgens hetzelfde systeem als de verkeersinformatie. Vrijwel alle moderne autoradio’s hebben de mogelijkheid dat de verkeersinformatie altijd voorrang krijgt boven andere programma’s. Ook al luistert iemand in de auto naar een cd, dan nog springt de radio door het rds-systeem op de zender die verkeersinformatie uitzendt.

Snelheid

Binnenkort zal de Flister worden getest in de praktijk. Gekeken wordt dan onder meer hoe de reactie van automobilisten is als de radio ineens stilvalt. Ook wordt bezien op welk bereik de zender afgesteld dient te worden. Bij een hogere snelheid zal het bereik ook groter moeten zijn. "Wij juichen dit toe", zegt Annemiek Meijer van de Amsterdamse brandweer. "We komen wel eens in lastige situaties doordat mensen hun radio te hard hebben staan. Onze chauffeurs zijn er op getraind, maar het gaat soms maar nét goed. Het allermooiste zou zijn als de Flister ook invloed kan uitoefenen op iPods."

Eerder al ontwikkelden twee studenten van de Universiteit Twente eenzelfde soort apparaatje, maar dat is niet op de markt gekomen omdat de zender te zwak was.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram