Belasting jaagt op leaserijder (met commentaar VNA)4747x

AMSTERDAM, woensdag, De fiscus opent de jacht op zakelijke rijders die de Belastingdienst tillen met privé gereden kilometers. De dienst zet wagens in die kentekens gaan scannen bij pretparken, woonboulevards, bouwmarkten en evenementen.

De controle, die volgende maand start, levert naar verwachting miljoenen op. Volgens de fiscus blijkt uit steekproeven dat een groot aantal leaserijders hun auto privé gebruikt.

Het gaat daarbij om de groep zakelijke rijders die bij de Belastingdienst aangeeft hun auto uitsluitend voor de zaak te gebruiken en jaarlijks ’minder dan 500 privékilometers’ te rijden. Zo’n 180.000 automobilisten hebben hierover een verklaring ingediend bij de fiscus.

Zij hoeven daardoor geen bijtelling te betalen. Deze bijtelling bestaat uit 22 procent van de nieuwprijs van de auto.

„Een leaserijder met een auto van 30.000 euro, ontduikt daarmee voor 2742 euro per jaar aan belasting”, zeg Marcel Homan van de Belastingdienst. „Die groep kan straks nauwelijks nog ontsnappen. De controles worden intensief, want onze wagens kunnen acht auto’s per seconde controleren.”

De fiscus gaat het hele jaar ’flitsen’ bij winkels en pretparken, vooral in de weekeinden, vakantieperiodes en op zon- en feestdagen.

Rijders die gesnapt worden, moeten alsnog de belasting over de afgelopen twee jaar betalen. Bovendien krijgen zij een fikse boete, die kan oplopen tot 50 procent van het ontdoken bedrag. „We hebben het dan al heel snel over zo’n vijfduizend euro per jaar”, aldus Homan.

De fiscus vergelijkt de kentekens met de woonplaats van de automobilist. Wie meermalen wordt ’geflitst’ op een overduidelijk pretritje, krijgt bericht dat er meer dan 500 kilometer is gereden. De dienst verwacht dat duizenden automobilisten de komende weken hun verklaring over het privégebruik van hun auto zullen intrekken. Zij krijgen dan geen naheffing.


Commentaar van De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA)

donderdag, 1 februari 2007 - De Belastingdienst heeft aangekondigd bij festivals, bouwmarkten en woningboulevards te gaan controleren op onterecht privégebruik van auto’s van de zaak. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) spreekt van een stigmatiserende heksenjacht.

Uit een steekproef blijkt volgens de Belastingdienst dat er nog te vaak onterecht geen belasting wordt afgedragen voor de auto van de zaak. Het betreft werknemers die bij de belastingdienst hebben aangegeven niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruik te maken van hun auto van de zaak, maar in de praktijk die grens overschrijden. Wie in zo’n geval betrapt wordt, kan op een naheffing rekenen.
Met behulp van een camera-auto die automatisch nummerplaten scant, denkt de Belastingdienst deze fraudeurs te kunnen aanpakken. De dienst gaat daartoe scannen bij drukbezochte locaties.

Renate Hemerik, directeur van VNA reageert: ‘Het is het goed recht van de Belastingdienst om te controleren. Wie de wet overtreedt, moet worden bestraft. Maar ik vraag me wel af of dit de manier is. Vraag gewoon steekproefsgewijs de kilometeradministratie op van mensen die een verklaring van geen privégebruik hebben ingediend. Wie zegt dat die auto bij de Efteling of woonboulevard de 500 privékilometers overschrijdt? Waarschijnlijk is het de enige keer dat de auto van de zaak privé wordt gebruikt. Om dat kastje op te halen, of om met de kinderen naar het pretpark te gaan. Dat is volkomen legaal, zolang je die 500 kilometer maar niet overschrijdt. Deze manier van werken heeft iets weg van en heksenjacht en werkt daarom stigmatiserend. De leaserijder wordt volstrekt ten onrechte neergezet als belastingontduiker.’

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Wim
yvesart
Mike2002

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram