Belgische politie flitst vanop snelwegbrug





 

De federale politie heeft aan de Administratie voor Wegen technische gegevens gevraagd over honderden bruggen over snelwegen. Die gegevens zijn nodig om de nieuwe flitscamera's correct in te stellen. "Vanaf 1 januari wordt in het hele land vanop de snelwegbruggen geflitst", kondigt hoofdcommissaris Paul Deblaere van de federale verkeerspolitie aan.



Elke Provinciale Verkeerseenheid (PVE) van de federale politie heeft voortaan een statief waarop een flitscamera kan worden gemonteerd. Deze statieven zijn bedoeld om op snelwegbruggen te installeren.



Hoofdcommissaris De Blaere van PVE ziet een belangrijk voordeel aan flitsen vanop snelwegbruggen. "De camera zal nog veel minder zichtbaar zijn dan wanneer wij flitsen vanuit een auto langs de kant van de weg. Het flitsen kan enkel op bruggen waaronder een lange rechte strook snelweg ligt. In heel België hebben wij enkele honderden bruggen aangeduid als flitslocatie."



De administratie voor Wegen moet aan de politie nog de juiste hoogte en de stijgingsgraad van de bruggen meedelen. Hoofdcommissaris De Blaere zegt dat testen in Henegouwen, Luik en West-Vlaanderen heel goede resultaten geven. Vanaf 1 januari kunnen de PVE's in andere provincies ook van start gaan.



Videocamera's

De federale politie koopt ook negen videocamera's aan voor hun anonieme wagens. De camera's registreren de snelheid van voorbijrijdende auto's en ook het rijgedrag. Chauffeurs die zigzaggend over de snelweg rijden of aan de bumper kleven van een voorligger, kunnen dan op het matje worden geroepen. De provinciale verkeerseenheden zetten in het hele land 81 agenten voltijds in voor snelheids- en andere controles. De andere agenten van de PVE's (zo'n 700 agenten) regelen het verkeer, stellen ongevallen vast, begeleiden transporten en doen tussendoor ook controles.



Minister voor Binnenlandse Zaken Patrick Dewael was tevreden dat de federale politie al meer mensen inzet dan vroeger voor verkeerscontrole. "Deze inspanning moet worden verdergezet", zei Dewael, aan het adres van commissaris-generaal Herman Fransen die ook op de persconferentie aanwezig was.



Volgens Dewael heeft de regering zijn goede wil al getoond. Eind augustus heeft de federale politie tien nieuwe flitscamera's Multanova 6F gekregen. Eén camera kost 40.000 euro per stuk. Na tweehonderd keer een hardrijder flitsen aan 159 km/uur op de snelweg, is het toestel terugverdiend.

 
 
Bron: Het Nieuwsblad
 
  24-10-2003  


|

FlitsKaart