Belgische politie flitst vanuit containers

 

De politie heeft containers gekocht om hun radars in op te stellen. De anonieme bakken op wielen gaan binnenkort snelheidsovertreders flitsen langs autosnelwegen en gewestwegen.

De federale politie heeft met geld uit het verkeersboetefonds negen grijze containers -voor elke provinciale verkeerseenheid één stuk- gekocht. Maandag worden ze een laatste keer gekeurd bij de fabrikant. Daarna is het nog een kwestie van weken voor de toestellen worden geleverd en in het straatbeeld zullen opduiken. Echt opvallen doen ze niet. Ze krijgen geen politiestrepen en lijken door hun grijze kleur en grootte nog het best op een vuilnisbak.

Nog voor ze in werking zijn klinkt al protest: 'Achterbaks en enkel om de mensen te beduvelen door zo in het geniep te flitsen'. Tine Hollevoet van de federale politie zegt dat de aankoop van de containers nochtans louter praktisch is. 'Om te beginnen zijn ze veel gemakkelijker op te stellen dan de traditionele radars op een driepoot. Omdat er wielen onder staan, kunnen ze uit het politievoertuig worden gereden. Ze zijn daarnaast volledig waterbestendig en door hun bouw ook bestand tegen hevige wind. Belangrijk is ook dat ze op plekken kunnen gedropt worden waar geen plaats genoeg is voor een politievoertuig, zoals op het viaduct in Vilvoorde. In de containers kan ook 17meter film en dat is goed voor 400foto's, wat meer is dan bij de traditionele radars.'

Het is niet de bedoeling van de politie om de chauffeur op het verkeerde been te zetten. Hollevoet: 'Wij zien dat niet als flitsen in het geniep. Als we de containers geleverd krijgen gaan we de pers uitnodigen om die dingen te fotograferen. Maar voor ons is dat niets speciaals. Wij zien het als een beschermend omhulsel voor de radars.'

Schrik voor vandalisme of diefstal van de containers heeft de federale politie niet. 'Het is niet de bedoeling om die containers permanent op dezelfde plek te laten staan. Ze kunnen na een uurtje flitsen dus weer worden opgeladen', aldus nog Tine Hollevoet. Waar de 'vuilbakken' zullen worden gedropt? 'Omdat ze eigendom zijn van de federale politie, enkel langs autosnelwegen en langs sommige grote gewestwegen.' Hoeveel zo'n container kost wil de federale politie niet kwijt. Ook de naam van de fabrikant lossen ze niet.

 
 
Bron: Nieuwsblad.BE
 
  4-4-2008  


|

FlitsKaart