Belgische politie op snelwegen in de regio

 

Wie te hard rijdt op de West-Brabantse snelwegen, loopt vanaf nu de kans tot stoppen gedwongen te worden door een Belgische politieauto. Dat is het gevolg van de nieuwe samenwerking tussen het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Belgische Federale Politie.

De samenwerking houdt in dat er gezamenlijke surveillances worden uitgevoerd op het Brabantse deel van de A16, op de A4 bij Bergen op Zoom en op het West-Brabantse deel van de A58. Dit jaar wordt er op zeven voorafgeplande dagen gesurveilleerd. De eerste controledag was afgelopen dinsdag bij Breda.

Volgens woordvoerder Frans Zuiderhoek van het KLPD is het de bedoeling dat Belgische en Nederlandse politiewagens over en weer de grens passeren, mocht dat nodig zijn. In alle surveillancewagens zit zowel een Nederlandse als een Belgische agent. In Nederland wordt de overtreder beboet door de Nederlandse agent en in België door de Belgische.

De samenwerking vloeit voort uit het Beneluxverdrag van 1 maart 2005.

Het verdrag maakte het mogelijk dat Nederlandse en Belgische politiemensen in elkaars landen werkzaamheden verrichten. In dit verdrag zijn de bevoegdheden, de bewapening en de grensoverschrijdende werkzaamheden geregeld. Het eerste resultaat van dit verdrag waren de Joint Hit Teams die vanaf 2005 op de snelwegen jagen op drugsrunners. Op lokaal niveau is de samenwerking van de politie in Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog een voorbeeld. De controles richten zich ook op het gebruik van alcohol in het verkeer.

 
 
Bron: BNdeStem
 
  9-9-2010  


|

FlitsKaart