Bellende automobiliste rijdt (politie)motorrijder aan





 

Vanmorgen dinsdag 30 oktober is 37-jarige motoragent van de Politie Twente betrokken geraakt bij een aanrijding. De motoragent was belast met het opsporen van bestuurders die handheld bellen.

Strengere controle vanaf september 2007
Jaarlijks worden bijna 120.000 bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen van het verbod. Omdat het verbod nog onvoldoende nageleefd wordt, controleert de politie sinds 1 september 2007 een jaar lang meer op handheld bellen tijdens het rijden. Hiervoor zijn onopvallende motorfietsen aangeschaft. Deze worden in combinatie met opvallende politievoertuigen ingezet voor de extra controles. Tussentijds zullen de effecten van de extra controles worden geëvalueerd. De 37-jarige motoragent reed op zo’n onopvallende dienstmotor. Omstreeks 10.22 uur zag de motoragent op de Bornerbroeksestraat in Almelo een 38-jarige Almelose al bellend haar auto besturen. Zij reed in de richting van de Kleine Bunder.

Bij de onopvallende politiemotor is het zogenaamde ‘stop-politie’- bord bevestigt aan de zijkant van de tank. Door transparante oplichtende letters wordt het stopteken gegeven. De motoragent gaf de vrouw een stopteken doormiddel van dit stopbord en reed hierbij links naast haar auto. Ter hoogte van de kruising Bornerbroeksestraat met Avenue sloeg de automobiliste plotseling linksaf. Zij zag hierbij de motoragent over het hoofd. Tijdens de aanrijding hield de vrouw haar mobiele telefoon nog steeds aan haar linkeroor. Tevens gaf zij geen teken met de richtingaanwijzer. De vrouw botste tegen de motoragent die hierdoor van zijn motor viel. De motor, kleding en helm raakten beschadigd. De motoragent heeft zich niet onder dokterbehandeling laten stellen maar heeft wel diverse bloeduitstortingen. In overleg met de officier van justitie zal worden besloten of er proces-verbaal tegen de vrouw wordt opgemaakt.

Handheld bellen leidt tot gevaarlijk weggedrag. Een bestuurder die met de telefoon in de hand belt, wordt immers op twee manieren afgeleid. Lichamelijk, wanneer hij gelijktijdig de telefoon moet bedienen als zijn auto moet besturen, maar ook geestelijk, als zijn aandacht verdeeld moet worden tussen het telefoongesprek en het autorijden.

Kans op ongeval verviervoudigd
Bellen tijdens het autorijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het ongevalrisico bij mobiel bellen is vier maal hoger dan wanneer er niet wordt gebeld. (SWOV factsheet, mei 2006).

Handheld bellen verboden
Sinds 30 maart 2002 is er een wettelijk verbod op handheld bellen. Letterlijk staat in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) dat het ‘degene die een motorvoertuig, bromfiets of invalidenvoertuig bestuurt, verboden is om een mobiele telefoon vast te houden’. Het is dus niet alleen verboden om rijdend handheld te bellen, ook rijdend sms-en, een adres opzoeken of een telefoonnummer opslaan is niet toegestaan. De wetgever heeft de term ‘vasthouden’ dus bewust gekozen. Ook is bepaald dat het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder niet mag.

Boetes
Handheld bellen is een strafbaar feit, waarop een boete van € 130 staat, als de telefoon wordt vastgehouden tijdens het rijden in de auto. Het boetebedrag voor het handheld bellen op de brommer bedraagt € 90.

 
 
Bron: Politie.nl
 
  30-10-2007  


|

FlitsKaart