Bestuurders steeds vaker op cursus





 

Automobilisten die in de fout gaan, zijn in toenemende mate overgeleverd aan de willekeur van agenten. De politie stuurt ze steeds vaker naar dure gedragscursussen van het CBR. Tegenwoordig gebeurt dat al na twee verkeersovertredingen in een rit. Halen de bestuurders deze cursussen niet, dan raken ze hun rijbewijs kwijt.

De overtredingen variëren van bumperkleven, te hard rijden, snijden, rechts inhalen, door rood licht rijden, niethandsfree bellen, verkeerd parkeren tot geen voorrang verlenen.

Een Amsterdamse automobilist die twee keer door rood reed, werd verplicht naar een cursus van het CBR gezonden om zijn gedrag te verbeteren. Als hij dat niet doet, is hij zijn rijbewijs kwijt. De driedaagse cursus, die bijna 800 euro kost, moet hij zelf betalen en in zijn eigen tijd doorlopen. Vorig jaar zijn 995 mensen op gedragscursus geweest en 183 daarvan raakten hun rijbewijs kwijt, omdat volgens woordvoerder Coen Sleddering van het CBR „mensen de cursus weigerden, niet op kwamen dagen, niet betaalden of zich misdroegen tijdens de les”.

Hier geldt willekeur

Advocaat Clemens Meerts vindt dat het steeds gekker wordt met de agenten. „Ik had vorige week iemand die een keer 31 kilometer te hard reed op de snelweg. Die moest ook op gedragscursus.” Meerts stoort zich aan de willekeur waarmee automobilisten te maken krijgen.

Volgens de woordvoerder van het OM is het aan de agent om te beslissen of hij iemand op cursus stuurt. „De regel bestaat sinds oktober 2008, maar wordt de laatste tijd steeds vaker uitgevoerd”, zegt Meerts. Hij wil dat het publiek wordt geïnformeerd. „Hier geldt willekeur. Veel mensen maken wel eens twee relatief kleine overtredingen. Een agent kan zo een automobilist pakken aan wie hij zich stoort.”

In de wet staat dat de agent bij herhaaldelijke verkeersovertredingen de gegevens kan doorspelen naar het CBR. Die bekijkt of het verzoek volgens de regels is. „Het CBR is volkomen de weg kwijt”, zegt Meerts. „Herhaaldelijk is nu dus twee keer geworden. Als dit doorzet, zit het CBR straks met talloze mensen op cursussen. CBR wordt daar wel financieel flink wijzer van.”

Woordvoerder Sleddering van het CBR zegt dat zijn organisatie de melding van de agent moet uitvoeren. „We zijn een uitvoeringsorgaan. We kunnen er niet omheen.”

 
 
Bron: De Telegraaf ( en abonnee-gedeelte)
 
  28-4-2010  


|

FlitsKaart