Beuken tegen betaald parkeren





 

Betalen voor een plek omdat de gemeente vindt dat er teveel auto's zijn in je wijk. Woedend zijn de bewoners en rukken parkeermeters uit de grond.

Bewoners die met bruut geweld parkeermeters uit de grond trekken en kapot slaan. Dat 'zijn we niet gewend', wordt er in het stadhuis aan het Spui gezegd. Maar er is ons ook nog nooit op zo'n ondemocratische manier betaald parkeren, waar de meerderheid tegen is, door de strot geduwd, vinden de bewoners van de wijk Rustenburg-Oostbroek. Het kan een voorbode zijn voor reacties in nog eens vijftien wijken in Den Haag, waar betaald of gedeeltelijk betaald parkeren de komende jaren gaat worden ingevoerd.

De afgelopen dagen zijn 26 van de 80 nieuwe parkeerautomaten en 30 van de 350 parkeerborden vernield in de wijk, waar vanaf morgen 's avonds betaald moet gaan worden voor een plekje. De schade aan de apparatuur bedraagt 8000 euro.

Bewoners gaan maandelijks 8,55 euro betalen voor een parkeervergunningen voor de eerste auto, daar zijn 4400 plekken voor beschikbaar, nog eens 100 voor bedrijven, 250 voor invaliden en 250 voor een tweede auto. De gemeente heeft in totaal 4500 aanvragen binnengekregen. Verder zijn er 275 plekken voor niet-bewoners aan parkeermeters.

De onrust in de wijk over het nieuwe parkeersysteem duurt al tijden. "Hier blijft het ook niet bij'', verwacht Rene van der Klaauw, van de Actiegroep Boze Bewoners Ondernemers Rustenburg-Oostbroek (ABBO) over de vernielingen, van wie niemand weet wie ze heeft aangericht.

"De bewoners hebben gewaarschuwd: we vernielen die apparaten gewoon'', zegt Van der Klaauw. "Ze hebben gezegd purschuim in de automaten te spuiten.'' Dat ze dan het risico lopen op een bon, maakt de mensen niets uit, zegt hij. "Er zijn 11.000 handtekeningen opgehaald tegen dit plan en 62 procent van de wijk was tegen. De mensen pikken het gewoon niet.''

In de wijk wonen 17.000 mensen op 8.000 adressen. Zelf heeft Van der Klaauw een vergunning voor de eerste auto in zijn gezin. "Voor onze tweede auto hebben we nog geen vergunning. Die gaan we voorlopig in de aangrenzende wijk Leyenburg zetten. Wij hebben gewaarschuwd voor het verschuiven van de parkeerproblemen. Totdat daar ook betaald parkeren wordt ingevoerd. Dat zou niet gebeuren, zei de gemeente. Nee, ze verwachtten ook dat RandstadRail zou gaan rijden!''

Volgens Van der Klaauw wordt 'de opbouw van de wijk met heel veel tweeverdieners te niet gedaan.' "Er staan hier veel huizen te koop, mensen willen uit de wijk verhuizen.''

 
 
Bron: AD
 
  2-2-2007  


|

FlitsKaart