Bezwaar tegen boete levert 10.000 euro op12816x

Het openbaar ministerie moet een 34-jarige automobilist uit Emmen die bezwaar heeft gemaakt tegen een snelheidsboete, 10.000 euro betalen. Dat heeft de bestuursrechter in Assen bepaald. Reden: justitie heeft na herhaald verzoek verzuimd inzage te geven in onder andere het proces-verbaal.

De automobilist werd vanwege een snelheidsovertreding van 28 kilometer vorig jaar door de politie op de A28 aan de kant gezet. De man kreeg een boete van 134 euro.

Omdat hij twijfelde aan de juistheid van de meting tekende hij bezwaar aan tegen de boete en vroeg bij de officier van justitie in Utrecht, die alle bezwaarschriften centraal afhandelt, het ijkrapport op van de snelheidsmeter van de politieauto en het procesverbaal. De Emmenaar deed daarbij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Justitie liet echter, ondanks herhaalde verzoeken, niets van zich horen. Daarop liet de automobilist de zaak voorkomen bij de bestuursrechter in Assen. Maar zelfs toen gaf justitie niet thuis.

De rechtbank achtte de klacht gegrond en verplichtte justitie een beslissing te nemen over het al dan niet verstrekken van de documenten. De rechter legde een dwangsom op van 250 euro per dag met een maximum van 10.000 euro. Omdat justitie na meer dan 40 dagen niet heeft gereageerd moet ze nu betalen.

Flitsservice.nl, dat de kwestie heeft begeleid, is blij met de uitspraak. Volgens woordvoerder Martijn Hurks dwingt het justitie zorgvuldiger om te gaan met bezwaarschriften.

"Tienduizend euro is niet niks. We hebben sterk het idee dat dit bezwaarschrift gewoon ergens onder op een stapel is beland", aldus Hurks.

Bron:  Abonnee gedeelte De telegraaf

Melder: Varkentjes

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram