'Big Brother' ook op regionale weg





 

DEN HAAG | Het feilloze oog van de videocamera houdt sinds vorige week ook wegpiraten op lokale wegen in de regio in de gaten. In navolging van de verkeerspolitie op rijkswegen maakt politie Haaglanden voortaan gebruik van camera's in onopvallende surveillancewagens.




Met het camerasysteem is enkele maanden proefgedraaid. Het is afgelopen week officieel in gebruik genomen, bevestigt woordvoerder J.van de Braak van de politie Haaglanden. Hoeveel auto's met een camera zijn uitgerust, wil hij niet zeggen.


Hoewel de politie Haaglanden ook op de rijkswegen in de regio rijdt, richt het nieuwe camerateam zich met name op de provinciale en lokale wegen.
In de onopvallende personenauto's leggen de politieagenten niet alleen overtredingen van de maximumsnelheid vast, maar registreren zij ook andere fouten.


"We richten ons op asociaal rijgedrag en de top-10 van ergernissen van andere weggebruikers, zoals bumperkleven, onnodig linksrijden, snijden en gevaarlijk inhalen", licht Van de Braak toe. "We hebben natuurlijk al langer onopvallende auto's, maar nu zijn ze voorzien van video-apparatuur".


Aanvulling


De nieuwe tactiek van de politie Haaglanden is een aanvulling op het werk van de verkeerspolitie dat op de rijkswegen al langer gebruik maakt van camera's. Landelijk deelt de dienst gemiddeld achthonderd bekeuringen per maand uit.


Tippen


De politie Haaglanden verwacht van de nieuwe campagne meer effect dan van een actie van de politie in Zuid-Limburg, die automobilisten heeft gevraagd haar te tippen over verkeersovertredingen van andere weggebruikers. Sinds december zijn er bij het meldpunt in Limburg tweehonderd meldingen binnengekomen. Afhankelijk van de ernst van de mogelijke overtreding krijgen de betreffende automobilisten een uitnodiging voor een gesprek op het politiebureau.
Woordvoerder Van de Braak plaatst hier zijn vraagtekens bij.
"Het lijkt me lastig om een gesprek te voeren over een overtreding die een onbekende andere weggebruiker zou hebben gezien". De politie is ervan overtuigd dat haar eigen camera's een veel harder bewijs leveren. De zegsman is eveneens terughoudend over de 'kliklijn' in Gelderland-Midden, waar politieagenten ook buiten diensttijd geconstateerde verkeersovertredingen kunnen melden. Terug op kantoor zet de agent zijn handtekening en kan de door een computer uitgedraaide bekeuring de deur uit. "Laten we afwachten hoe dat daar werkt. We gaan eerst met ons eigen project van start". De politie wil met de inzet van camera's niet alleen meer overtredingen aanpakken, maar de betrapte automobilist ook inzicht geven in het eigen weggedrag. Tachtig procent van de aangehouden bestuurders op de rijksweg is bereid de video te bespreken met de agenten.

 
 
Bron: Haagsche Courant
 
  18-6-2002  


|

FlitsKaart