Bijsluiter moet `radardetector` uit handen politie houden





 

LEEUWARDEN - Advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden heeft een juridische bijsluiter ontwikkeld waarmee automobilisten de politie moeten overtuigen dat hun radardetector legaal is. De Friese strafrechtadvocaten willen daarmee voorkomen dat de dienders de nieuwe detector verwarren met de detectoren die sinds begin 2004 verboden zijn. Dat melden Anker & Anker woensdag op hun website.




Sinds vorige maand heeft het bedrijf Wexler Europe in Naarden de Quintezz Radar Alert in de verkoop. Anker & Anker adviseren eigenaren van zo'n nieuwe radardetector de bijsluiter in de auto mee te nemen en aan dienders te laten zien bij aanhouding. Het kantoor hoopt daarmee te voorkomen dat de detectoren in beslag worden genomen, waarmee juridische procedures kunnen worden vermeden.



Een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) onderschrijft de legaliteit van de Quintezz Radar Alert. " Het apparaat kan alleen mobiele controles die door ons worden aangekondigd en alle flitspalen in Nederland aangeven. Onaangekondigde mobiele controle geeft het apparaat niet aan", aldus de zegsman.



Volgens het OM is het doorgeven van onaangekondigde controles en het aangeven in welke flitspalen een camera zit (een camera rouleert tussen vier of vijf flitspalen) wel strafbaar. De woordvoerder zegt niets op de Quintezz Radar Alert tegen te hebben. "Want als mensen de flitspalen op hun GPS zien en daardoor langzamer gaan rijden, gaat daar een preventieve werking van uit", zo stelt hij.



De database van de Quintezz Radar Alert wordt bijgehouden door luisteraars van Noordzee FM. Het apparaat waarschuwt de autobestuurder 600 meter voor de snelheidcontrole gas terug te nemen. Volgens Wexler zijn geen nieuwe detectoren in beslaggenomen. Inmiddels zijn duizenden exemplaren aan de man gebracht.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  20-7-2005  


|

FlitsKaart