Blik op de Weg niet welkom in Twente





 

De Politie Twente heeft enkele weken geleden een team van het populaire tv-programma Blik op de Weg de deur gewezen. Volgens programmamaker Leo de Haas was er een afspraak om in Hengelo met de Politie Twente opnamen te maken met een eigen surveillance-wagen van het programma. „Tien minuten voordat we zouden beginnen werd de afspraak afgezegd”, aldus De Haas. „Er werd door de politie heel vaag gedaan over de reden.”

De Haas, die Blik op de Weg al zeventien jaar maakt, vermoedt dat hij het slachtoffer is van nieuwe richtlijnen van de Raad van Hoofdcommissarissen. Die zou korpsen hebben geadviseerd niet meer mee te werken aan Blik op de Weg, maar wel aan het concurrerende tv-programma Wegmisbruikers.

Volgens de Politie Twente wordt momenteel gewerkt aan nieuwe richtlijnen om mee te werken aan dergelijke programma’s. De discussie liep net op het moment dat de afspraak met Blik op de Weg was gemaakt, aldus een politiewoordvoerder, die de gang van zaken betreurt.

Update donderdag 5 april

In de TC Tubantia werd vandaag het volgende artikel afgedrukt.

Blik op de Weg - de Haas nu zelf 'aan de kant gezet'

HENGELO - Al zeventien jaar worden ze met open armen ontvangen. De samenwerking tussen het team van het tv-programma Blik op de Weg en de Politie Twente was uitstekend.
In het programma, dat wordt uitgezonden via de AVRO, wordt aandacht besteed aan allerlei verkeerszaken. De rode draad wordt gevormd door de beelden die worden gemaakt met de eigen camerawagen van Blik op de Weg, waarmee ook verkeersovertredingen en andere bijzondere situaties worden vastgelegd.
De wagen is eigendom van het team. Tijdens surveillances wordt de wagen steevast bemand door twee politiemensen, waaronder de bestuurder. De cameraman van Blik op de Weg zit altijd achterin.
Een paar weken geleden ging het mis in Hengelo. De afspraak tussen het team van het tv-programma en de Politie Twente was om negen uur 's ochtends gemaakt.

"Maar om tien voor negen werd ons door de politie plotseling verteld dat de afspraak niet doorging. De reden daarvoor was onduidelijk", zegt Leo de Haas, presentator van het programma en eigenaar van het gelijknamige bedrijf dat Blik op de Weg maakt.
Een bittere tegenvaller, want De Haas en zijn mensen zijn al zeventien jaar lang een graag geziene gast bij alle Nederlandse politiekorpsen.

"Van politiemensen hebben we tenminste nog nooit klachten gehad", zegt De Haas. Over de mensen van de Politie Twente waar hij in het verleden mee samenwerkte, is De Haas zelfs lovend.
"Twente is het enige korps dat de uitzending altijd vooraf kwam bekijken." Als er door agenten feitelijke onjuistheden werden geconstateerd, kon dat worden hersteld voordat het programma werd uitgezonden.

Over de reden van de weigering werd door de Politie Twente dan wel duister gedaan, Leo de Haas weet precies hoe het zit. Een tijd geleden heeft Koos Spee, de verkeersofficier van justitie, gevraagd of hij geen vast onderdeel van het programma zou kunnen worden. Geen denken aan, volgens De Haas: "Ik ben gekke Gerrit niet..."

Als er een onderwerp was waar het zinvol zou zijn om de baas van het BVOM - Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie - op te laten reageren, dan gebeurde dat. Zo herinnert De Haas zich dat Koos Spee aanwezig was bij een item over alcohol en verkeer.
Maar de verkeersofficier werd er volgens De Haas niet vrolijk van toen hij een vrijwilliger de nodige pilsjes zag drinken en vervolgens moest constateren dat de blaasproef negatief uitviel. De man in kwestie mocht - formeel gesproken - dus gewoon autorijden.

Maar er zijn meer zaken waarmee De Haas zich niet geliefd maakte. Het feit dat Leo de Haas zelf ooit in een uitzending heeft bekend dat hij in Nederland eens 280 kilometer per uur heeft gereden, zal hem door het BVOM ook niet in dank worden afgenomen. Hetzelfde geldt voor het shot in het programma van een agent die tijdens een surveillance even een hazeslaapje achterin de auto deed.

Met leedwezen moet Leo de Haas constateren dat een kort interview met Koos Spee nu structureel deel uitmaakt van het SBS6-programma Wegmisbruikers. "Een 1 op 1-kloon van mijn programma."
Volgens De Haas is Twente het laatste korps waar de deur nu voor hem wordt dichtgedaan. Echt verlegen om opnames is hij overigens nog niet.

"Ik heb in de loop van de jaren wel wat bewaard", grijnst De Haas. "In Soest (waar het BVOM is gevestigd- WG) zullen ze verbaasd zijn", voorspelt hij.

Leo de Haas heeft zelf de formule van Blik op de Weg bedacht. Hij zegt geen geld te hebben om gerechtelijke stappen te onder- nemen tegen Wegmisbruikers.

 
 
Bron: TC Tubantia
 
  4-3-2007  


|

FlitsKaart