Blote billen boete

 

De laatste rage onder jongeren - voorbijgangers of politieagenten beledigen door hun je blote billen te tonen - zal als het aan de politie ligt keihard worden afgestraft. ’Mooners’, zoals beoefenaars van de nieuwste hype heten, kunnen rekenen op een gevangenisstraf van vier maanden.

De hype, die is overgewaaid uit het buitenland, was eerder al enorm populair op internet, maar nu duiken de mooners ook steeds vaker op straat op. De laatste tijd zijn de acties bovendien steeds vaker gericht tegen politieagenten. Zo werd afgelopen week een 21-jarige man uit Amersfoort aangehouden, nadat hij op de A27 zijn blote billen tegen het raam van zijn bestelbus had gedrukt, terwijl er een motorrijder van de verkeerspolitie langsreed. Eerder werd ook een man uit Roosendaal aangehouden, omdat hij zijn blote achterwerk tegen een raam had gedrukt, pal in het gezicht van een motoragent. En ook in Wassenaar was het begin deze maand raak, toen een man zijn broek liet zakken en zijn achterwerk toonde aan agenten die op dat moment langsreden.

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg is het moonen een pure vorm van provocatie. ,,Mensen weten van gekheid en uit verveling niet meer wat ze moeten doen. Ze fokken elkaar op, zoeken constant de confrontatie. Er is geen respect meer voor gezag en dat proberen deze mensen duidelijk te laten merken door hun blote achterwerk te laten zien.’’

Respect

Maar voor de politie is de maat nu vol. ,,Dit is pure belediging, niet alleen van agenten, maar ook van mensen die nietsvermoedend op straat lopen", laat Frans Zuiderhoek van het KLPD weten. ,,Ik weet niet wat die mensen bezielt, maar het is in ieder geval geen teken van respect." Mooners die hun blote achterwerk laten zien aan voorbijgangers lopen kans op een maximale boete van 3700 euro of drie maanden cel. Op je broek laten zakken voor de neus van een politieagent staat zelfs nog een hogere straf, maximaal vier maanden cel of een fikse boete van 4800 euro.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  20-1-2008  


|

FlitsKaart