Bob drinkt vrolijk mee1149x

De bewust onbeschonken bestuurder (Bob) die tijdens een stapavond nuchter moet blijven om vrienden veilig in de auto naar huis te kunnen brengen, drinkt vaak toch te veel alcohol.

Vooral mannelijke chauffeurs kunnen de drank in disco's niet laten staan. Dat blijkt uit onderzoeken van de verkeersorganisatie voor jongeren TeamAlert en Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Friesland.

In die provincie bleek bij een proef onder bezoekers van een discotheek in Drachten, dat 42 procent van de mannen die hadden beloofd nuchter te blijven, toch te veel had gedronken. De vrouwelijke Bob's houden zich beter aan de regels: slechts 16 procent ging over de schreef.

Stempel
"Het is niet zeker dat al die overtreders ook achter het stuur zijn gestapt", nuanceert Jan van der Zwaag de cijfers. TeamAlert, die de Bob-campagne in Nederland verzorgt, doet overal in het land bij willekeurige discotheken onderzoek. Jongeren die met de auto komen, wordt bij binnenkomst van de club gevraagd mee te werken aan het onderzoek. De Bob krijgt een stempel en mag aan het eind van de avond een blaastest afleggen. In elke disco werken tientallen jongeren vrijwillig mee aan de steekproef.

In Uitgeest deden in februari 119 stappers mee die zeiden niet te drinken: 37 vielen tijdens de blaastest toch door de mand. Bij een feest in Ahoy lieten in maart 284 jongeren zich stempelen: 56 bezoekers hadden toch te veel op.

Bron:  Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram