Boete voor lampje op jas is belachelijk

 

De Tweede Kamer vindt het belachelijk dat de politie boetes gaat uitdelen aan fietsers met een draagbaar lampje aan hun kleding of tas. ,,Dit is echt spijkers op laag water zoeken,’’ stelt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe.

,,Voor mijn part zetten fietsers een lampje op hun neus; als ze maar goed zichtbaar zijn. Laat de politie zich richten op mensen die zónder licht rijden.’’

De PvdA en SP zijn dat met het CDA eens en roepen minister Eurlings net als de Fietersbond op om de regels te veranderen, zodat lampjes op kleding en tassen worden toegestaan.

Eurlings wil alle voors en tegens rustig afwegen, maar hierover nog dit jaar knopen doorhakken.

Gisteren werd bekend dat de De Raad van Hoofdcommissarissen alle politiekorpsen heeft opgeroepen de wet consequent te handhaven. ,,Dat betekent dat verlichting die niet vastzit op de fiets, verleden tijd is,’’ legt een woordvoerder uit. De boete voor ondeugdelijke verlichting bedraagt twintig euro. De politie krijgt wel de ruimte om eerst een waarschuwing te geven.

CDA-Kamerlid De Rouwe vreest averechtse gevolgen. Hij is bang dat mensen denken: ‘als ik geen lampje op mijn jas mag dragen, laat de verlichting dan maar helemaal zitten’.

Sommige politiekorpsen, zoals Amsterdam-Amstelland, namen tot nu toe genoegen met draagbare lampjes die duidelijk zichtbaar op kleding of tassen zitten. ,,Het kan zijn dat bij een gerichte controle iemand straks toch een boete krijgt. We staan natuurlijk niet boven de wet,’’ zegt een woordvoerder.

SP-Kamerlid Roemer zegt boos: ,,Dit is idioot. Een fietser met verlichting op zijn jas, geef ik liever een bos bloemen dan een boete. De politie moet zich echt met belangrijker zaken bezighouden.’’

 
 
Bron: AD.nl
 
  31-10-2007  


|

FlitsKaart