Boete voor teleurgestelde man die agent 'eikels' noemde

 

Het zat de 41-jarige J.P.O. uit Zuidlaren bepaald niet mee toen medio oktober het feest rond de Zuidlaardermarkt losbarstte. Zijn vriendin had hem die dag verlaten en tot overmaat van ramp zijn woning leeggehaald. Hij had de politie nog gebeld, maar die wilde niet komen. Toen hem in de vroege ochtend van 16 oktober een politiebusje passeerde, kon hij het niet laten en riep: "Eikels." Wegens belediging werd O. vandaag door de Asser politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 350 euro.

O., in het dagelijks leven een keurige ambtenaar, zei dat het niet zijn bedoeling was de drie agenten, die in het busje zaten, te beledigen. "Ik liep daar met een vriend, die er ook bij was toen de politie werd gebeld. Toen we het busje zagen, zeiden we: Nu zijn ze er wel, maar als je ze nodig hebt niet. Ik riep ’eikels’, dat geef ik toe, maar ik had er geen bedoelingen mee. Ik keek de agenten ook niet aan, toen ik het riep. Het was meer een conversatie die ik had met mijn vriend."

Volgens O. werd hij vervolgens in het politiebusje gegooid en naar het bureau gebracht. "Ze hebben me ook nog op de grond gegooid. Ik heb een klacht ingediend over dit politieoptreden, maar daar heb ik nog geen reactie op gekregen."

De officier van justitie zei geen reden te hebben te twijfelen aan het verhaal van de agenten, die zich naar eigen zeggen behoorlijk beledigd voelden. Ook hield hij rekening met de emotionele toestand waarin O. verkeerde toen hij zich ’liet verleiden tot deze kreet’. De straf die de rechter oplegde is gelijk aan de eis van de aanklager.

 
 
Bron: dvhn
 
  1-7-2008  


|

FlitsKaart