Boetekantoor wordt overspoeld met bezwaarschriften





 

LEEUWARDEN - Er is een stortvloed aan bezwaarschriften tegen snelheids- en andere verkeersovertredingen op gang gekomen sinds er modelberoepschriften op internet beschikbaar zijn. Boze autobestuurders kunnen deze bezwaarschriften moeiteloos downloaden en justitie zodoende opzadelen met extra werk.



Met name de laatste tijd komen de bezwaarschriften met duizenden tegelijk binnen bij het arrondissementsparket in Leeuwarden, waar het Centraal Justitieel Incassobureau is gevestigd.



Sinds de invoering in 1991 van de Wet Mulder, op basis waarvan burgers makkelijker kunnen protesteren tegen opgelegde boetes, zijn er maar liefst 50.000 bezwaarschriften ingediend in Leeuwarden, waar alle boetes uit het hele land worden verwerkt.



Bezwaarmakers kunnen zich schriftelijk beklagen bij de officier van justitie en dit eventueel mondeling toelichten. Tegen de beslissing van de officier kan in beroep worden gegaan bij de kantonrechter.



Gisterochtend werd het 50.000e beroepschrift ontvangen door administratief medewerkster Sonja Bottinga-Joustra, een van de vijf krachten van het boetekantoor die permanent bezig zijn met het verwerken van de stortvloed aan bezwaren.



Kort na de invoering van de Wet Mulder was het aantal beroepschriften zeer gering. Het eerste bezwaar werd ingediend op 11 juli 1991. Ruim tien jaar later is het jaarlijkse aantal bezwaarschriften behoorlijk toegenomen, aldus justitie. "En de eerste zes maanden van dit jaar is er, in vergelijking met vorig jaar, sprake van een forse groei", aldus het parket.



Vorig jaar werden al 7000 bezwaren verwerkt. Dit jaar is zelfs die grens allang gepasseerd. Van circa 10 tot 15 procent van de duizenden bewaren moet justitie erkennen dat de boetes onterecht zijn opgemaakt.



Het groeiend aantal klachten wordt onder meer veroorzaakt doordat de politie meer controleert langs de wegen. Justitie erkent dat ook de standaardformulieren op internet "ongetwijfeld hebben bijgedragen".



Onder de bezwaarmakers zijn veel leasebedrijven, die de boetes krijgen toegestuurd voor overtredingen van hun huurders. Ook klagen velen dat de overtreder een vals kenteken heeft gebruikt. Circa vier procent van alle beboete automobilisten gaat in beroep.




 
 
Bron: De Telegraaf
 
  14-8-2002  


|

FlitsKaart