Boetes buitenland snel op de mat1494x

Wintersporters die vanaf 1 december voor een verkeersovertreding worden beboet in het buitenland, moeten bij thuiskomst rekenen op een bon op de mat.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft een akkoord bereikt met Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Finland om vanaf volgende week zaterdag verkeersboetes over en weer te innen.

Automobilisten die in andere landen een verkeersdelict begaan, krijgen nu soms een boete op hun thuisadres. Dat hangt vooral af van de inspanningen van het betreffende land. Het CJIB, onderdeel van het ministerie van Justitie, gaat voortaan incasseren voor de vier landen waarmee een akkoord is bereikt. Naar verwachting worden binnen enkele maanden ook afspraken gemaakt met Duitsland. Uiteindelijk is het de bedoeling om met alle 27 EU-landen verkeersboetes voor elkaar te innen.

Nederlandse bestuurders die bijvoorbeeld in Frankrijk over de schreef gaan, krijgen straks een acceptgiro van het CJIB, die het geld vervolgens overmaakt aan de Fransen. Andersom krijgen Franse bestuurders die in Nederland zijn beboet in hun land de rekening van ’het Franse CJIB’. Voorwaarde is wel dat het land waar de overtreding is begaan het verkeersdelict moet kunnen aantonen. Er is geen beroep of bezwaar tegen de boete mogelijk, om te voorkomen dat ellenlange procedures ontstaan.

De ANWB waarschuwde gisteren dat automobilisten in Oostenrijk extra moeten oppassen. Daar is onlangs een wet aangenomen die het mogelijk maakt de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen van 130 kilometer naar 100 kilometer per uur als de luchtkwaliteit onder een bepaalde grenswaarde zakt. Een snelheidsovertreding wordt dan bestraft als een milieudelict, waardoor de maximum boete van 726 euro naar 2180 euro kan oplopen. Ook in de Scandinavische landen en Zwitserland liggen verkeersboetes fors hoger dan in Nederland.

De ANWB verwacht dat net als vorig jaar 1,1 miljoen Nederlanders op wintersport gaan. Iets meer dan de helft gaat naar Oostenrijk. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland staan ook in de topvier. De populariteit van Scandinavische wintersportbestemmingen groeit. Vorig jaar ging één procent van de wintersporters naar Zweden, Finland of Noorwegen, komende maanden is dat vier procent.

Bron:  Het Parool

Melder: TomTom74

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram