Boetes voor Groningers voor gesleep met 'kliko'





 

Shyra Hueting

Leek - Edzo Stuitje (34) uit Noordhorn en zijn collega Gert-Jan Hollander (33) uit Zuidhorn hebben zondag hun goede daad beloond zien worden met drie uur politiecel en elk 130 euro boete wegens 'sabotage van politiewerk'.



Dat wil zeggen het verslepen van een vuilniscontainer, die naar hun smaak te dicht op de weg stond en gemakkelijk gevaar voor weggebruikers zou kunnen opleveren. Maar in plaats van afval, bleek het ding tjokvol politieapparatuur te zitten om hardrijders te betrappen. Een 'kliko', in vaktaal.



Het zorgzame tweetal wist van de prins geen kwaad en schrok zich een rotje toen uit het niets een agent opdook die hen op de bon slingerde. Tot schrik en verrassing van het hulpvaardige duo arriveerden een paar tellen later ook nog vier politieauto's met gierende banden en gillende sirenes om assistentie te verlenen. Dit bleek later een misverstand te zijn.



"Belachelijk", zegt Gert-Jan een dag later en bekomen van de schrik. "Wij zijn gewoon aardige jongens, wij wilden alleen maar helpen."



Gert-Jan en Edzo kwamen op weg naar een afspraak door Slagharen en zagen de vuilnisbak pal naast de rijbaan staan. "Gevaarlijk", zeiden ze nog tegen elkaar. "Als het waait of een auto komt er net tegen aan, dan ligt ie op de weg." Dus maakten ze een rondje rotonde en keerden terug. "We parkeerden de auto voor een busje met een man erin, we zwaaiden nog, en toen zijn we met de bak naar een huis te gelopen. Maar eer we konden vragen of dat ding van hun was, waren we gearresteerd."



De Groningers zijn verontwaardigd en peinzen er niet over de boete te betalen. De politie noemt het gewandel met de kliko 'een strafbare handeling' en zegt dat hardrijders wel vaker zo controles willen ontregelen. Wie gelijk heeft, zal de rechter in september uitmaken.




 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  29-4-2002  


|

FlitsKaart