Boevenvangers schrijven bonnen

 

Rechercheurs die normaliter achter zware criminelen aan zitten, blijken in en rond Amsterdam regelmatig verkeersbonnen uit te schrijven.

Dit gebeurt omdat zij argwanender zouden zijn dan collega-agenten en eerder verdachte gedragingen opmerken. Nerveuze bestuurders worden zo eerder aan de kant gezet.

De inzet van de specialisten kwam een bestuurder van een huurauto onlangs al duur te staan. Hij wekte het wantrouwen van de rechercheurs die het verkeer stonden te controleren. Dat wantrouwen bleek gegrond, want de bestuurder had in zijn auto zestig wikkels harddrugs, 200 xtc-pillen en duizend euro handelsgeld liggen. De politiemensen speurden vervolgens verder in de woning van de automobilist en troffen daar nog eens tachtig pillen aan.

Met 130 km/u door woonwijk

Een bestuurder in Amsterdam-West reed zo opvallend dat iedereen de overtreding wel geconstateerd zou hebben.

De man scheurde met 130 kilometer per uur door een woonwijk en werd dan ook door de rechercheurs aan de kant gezet. Zijn rijbewijs werd ingenomen. Op een andere locatie viel wel weer een bestuurder door de mand door zijn gedrag. De verkeersrechercheurs ontdekten vervolgens voor 140.000 euro aan contant geld in zijn kofferbak. Een automobilist die nog 526 euro aan boetes had openstaan liep eveneens tegen de lamp.

Een zegsman van de afdeling Zware Criminaliteit, waaronder de rechercheurs vallen, reageert nonchalant op het ’bijklussen’ van zijn afdeling. In een intern schrijven laat hij weten: "We werken immers bij de politie. Waarom zouden we als het uitkomt dan niet gebruikmaken van de bevoegdheden die ons ook toekomen?"

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  4-7-2010  


|

FlitsKaart