Bonnenboekje heeft langste tijd gehad





 

Het bonnenboekje, dat sinds jaar en dag tot de standaarduitrusting van de politie behoort, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De verkeerspolitie in Breda beschikt tegenwoordig over een nieuwtje: de digitale bonnenmachine.



Het draagbare apparaatje moet de politie vooral een hoop tijd besparen. Wordt de traditionele bon nog met de hand geschreven en op het bureau door de administratie overgetypt, de gegevens op de schijf van de digitale bonnenmachine verdwijnen in een wip in de computer, om via de digitale snelweg bij het Centraal Justitieel Incassobureau te belanden. Wie op straat een digitale bon krijgt ontvangt ter plekke een printje en kan binnen anderhalve week een acceptgiro op de mat verwachten.



Het nieuwe apparaat werkt sneller, efficiënter en zorgvuldiger. Zo kent de machine bijvoorbeeld alle Bredase straatnamen uit zijn hoofd, wat spelfouten voorkomt. Daarnaast hoeven er geen handgeschreven bekeuringen meer te worden overgetypt, wat de zorgvuldigheid ten goede komt.



Het Verkeershandhavingsteam beschikt inmiddels over zes digitale bonnenboekjes, die in de hele politieregio Midden- en West-Brabant worden gebruikt. Hoewel de handcomputers last hadden van kinderziektes, is Jan Clarijs van het Verkeershandhavingsteam enthousiast: „De winst zit vooral aan de achterkant. De verwerking gaat veel sneller, waardoor we tijd winnen. Die kunnen we weer benutten om meer mensen op straat in te zetten.“



Hoewel het invoeren op straat wat trager verloopt, rekent Clarijs voor dat de tijdwinst uiteindelijk aanzienlijk is. Kost de verwerking van honderd handgeschreven bonnen tussen de drie- en vijfhonderd minuten, met de computer is dit in vijf é tien minuten gepiept.



Vooralsnog kunnen de verkeershandhavers slechts drie verkeersovertredingen op hun digitale boekje kwijt: rijden zonder helm, snelheidsovertredingen en rijden zonder gordel.



De politieregio Midden- en West-Brabant is niet de eerste die het digitale bonnenboekje gebruikt. De politie in Limburg en Rotterdam deed ook al ervaring op met het apparaatje.

 
 
Bron: BN/De Stem
 
  14-10-2004  


|

FlitsKaart