'Bonnenquota nu afschaffen'960x

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer pleit er bij Opstelten voor dat de bonnenquota bij de politie zo snel mogelijk van tafel verdwijnt.

De Telegraaf ontdekte dat Opstelten pas wil ingrijpen op het moment dat er een nationale politie komt. Tot die tijd wil hij zich niet bemoeien met de bedrijfsvoering van de regionale korpsen.

Tot onvrede van de Kamer, die zich al langer groen en geel ergert aan contracten die agenten opdragen een vast aantal bonnen per jaar uit te schrijven. In het regeerakkoord staat zwart op wit dat het kabinet-Rutte een eind gaat maken aan de bonnenquota.

„We weten allemaal dat het eraan zit te komen, het is een beetje vreemd om de staande praktijk te negeren”, aldus VVD-Kamerlid Hennis. „Dit wekt alleen maar irritatie in de hand en tast het gezag van de politie aan, we moeten heel snel gaan handelen. Formeel is het weliswaar een zaak van de korpsen, maar de minister kan zeker een signaal afgeven.”

Coalitiepartner CDA is het daarmee eens. „De minister-president heeft heel duidelijk gezegd dat er een eind komt aan de bonnenquota, als we wachten op de nationale politie zijn we een heel eind verder”, stelt CDA-Kamerlid Cörüz.

Ook de PVV wil dat Opstelten nu al in actie komt. „Het is niet meer dan terecht om te eisen dat het vanaf volgend jaar gewoon afgelopen moet zijn met die bonnenquota, nationale politie of niet”, aldus PVV-Kamerlid Brinkman. „Gewoon niet meer doen.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat Opstelten zich niet wil bemoeien met de bedrijfsvoering van de regionale korpsen.

Bron:  Telegraaf

Melder: Arno

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram