Bonnenregen onterecht (N261 tussen Waalwijk en Tilburg)

 

Een groot aantal automobilisten op de N261 tussen Waalwijk en Tilburg is onterecht bekeurd. Daar is de Tilburgse jurist Jos Roose van Yuris Rechtshulp van overtuigd. Volgens hem klopt de maximumsnelheid die op zijn beschikking (‘en waarschijnlijk ook op die van vele anderen’) staat niet. Vanochtend heeft hij op zijn website een meldpunt geopend waar gedupeerden zich kunnen melden.

Roose hoopt een proces te kunnen uitlokken.

De jurist werd op 22 juli 2014 zelf geflitst toen hij met zijn auto over de al maanden door werkzaamheden geteisterde Midden-Brabantweg (N261) reed.

„Toegegeven: ik reed iets te hard. Op een gegeven moment splitste de weg en ik wilde door wat sneller te rijden voorsorteren. Toen ik een poos later de boete op de mat viel, schrok ik me rot. Ik zou 35 kilometer per uur te hard hebben gereden, goed voor ruim vierhonderd euro.”

Roose ging naar de flitsplek toe en constateerde dat de maximumsnelheid op 90 lag en niet op 70, zoals op de beschikking vermeld staat. „Deze weg wordt verfoeterd door automobilisten, vanwege de elkaar rap opvolgende borden met verschillende maximumsnelheden. Ik rijd daar echter vaak en ik let juist daar altijd goed op mijn snelheid. Dit kon niet kloppen.”

De jurist betaalde de boete niet en vroeg stukken op bij politie en wegbeheerder provincie Noord-Brabant. „Uit antwoord van de provincie blijkt dat op het stuk waar ik ben geflitst geen aanvullende snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur van kracht was. Even verderop gold die aanvullende beperking van 70 overigens wel; daar stond die ook aangegeven. Iemand moet dus een grove fout hebben gemaakt. De grote vraag is nu hoeveel mensen hiervan de dupe zijn geworden. In een periode van enkele maanden zijn op de N261 vorig jaar vele duizenden automobilisten geflitst. Dit kan nog wel eens flink in de papieren lopen. Sommigen hebben zich al bij me gemeld. Ook zij zijn op 22 juli op die plek geflitst. En ook zij zeggen geen 70-bord te hebben gezien.” De politie kon gistermiddag niet aangeven hoeveel automobilisten op de 22ste juli op die plek zijn geflitst.

Wie volgens Roose de fout in is gegaan, laat hij in het midden. „Feit is dat dit goed moet worden onderzocht. Ik hoop binnenkort met een doos vol onterecht uitgedeelde boetes en bezwaren naar het Openbaar Ministerie te kunnen stappen en eventueel een proces uit te lokken.” Een woordvoerder van het CVOM, dat beroepszaken tegen verkeersboetes beoordeelt, zei gistermiddag nog niet specifiek in te kunnen gaan op deze zaak.

De politie laat in een reactie weten regelmatig snelheidscontroles te houden op de N261. „Mede op verzoek van wegwerkers”, aldus een woordvoerder. Op ‘individuele klachten’ wil de politie niet ingaan.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  29-1-2015  


|

FlitsKaart