Bord A7 fout: protest tegen boete heeft zin2263x

GRONINGEN - De twee automobilisten die hun rijbewijs moesten inleveren omdat ze op de autosnelweg A7 tussen Hoogkerk en Groningen te hard reden, doen er goed aan protest aan te tekenen. Dat adviseert de website www.flitsservice.nl. Er stond wekenlang maar aan één kant van de weg een bord, terwijl dat aan beide kanten moet.

Woordvoerder Leo Maat van het landelijk bureau verkeershandhaving openbaar ministerie, bevestigt de lezing van de website. "De snelheidsbeperking moet aan beide kanten van de weg staan, anders mag je op de linker rijstrook niet bekeuren. Alleen spoedeisende klussen, zoals bijvoorbeeld bij schoonmaakwerkzaamheden, vormen daar een uitzondering op." Of de politie het rijbewijs onterecht introk, durft Maat echter niet te zeggen. "Misschien kunnen de agenten bewijzen dat de man dat ene bord wel degelijk heeft gezien. Ik kan daar niet over oordelen en ken de situatie ter plaatse ook niet. Dat is aan de rechter, maar in principe hoort het tweede bord er te staan. Anders kun je het over het hoofd zien als je naast een vrachtwagen rijdt."

Bij de Groninger politie denken ze daar heel anders over. "Bij werkzaamheden naast de weg hoeft dat niet", zegt woordvoerster Sylvia Sanders. "Dat staat zo in ons handboek. We trekken de maatregelen dus niet in, maar betrokkenen kunnen natuurlijk altijd in beroep gaan." Aan een medewerker van de website, die het doen en laten van de verkeerspolitie nauwlettend volgt, vertelde de politie dat zij zich niet aan de voorschriften hoeft te houden.

Dat na het protest inmiddels ook links van de weg een bord is geplaatst, doet aan het gelijk van de agenten volgens haar niets af. "Daarmee is de situatie alleen wat duidelijker gemaakt. Rijkswaterstaat is daar verantwoordelijk voor." Het is niet ondenkbaar dat een beroep bij de rechter tot succes leidt, adviseert de website aan betrokkenen. "Het expertisecentrum verkeer en vervoer van de politieacademie heeft agenten onlangs nog gewaarschuwd goed aandacht te schenken aan de juiste plaatsing van de borden."

Videowagen

Onder de overtreders was een 57-jarige inwoner van Harkstede. Volgens de politie is inmiddels van vier mensen het rijbewijs afgepakt. Dat overkwam twee toen er één bord stond en twee zagen deze week ook het andere bord over het hoofd. De controles zijn uitgevoerd door de videowagen van de politie. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein wordt naast de weg een noodweg aangelegd.

Bron:  Dagblad van het Noorden / Abonnee editie

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram