Borden in strijd tegen ongevallen





 

DIDAM - Een systeem dat waarschuwt voor files moet in de toekomst gevaarlijke situaties rond verkeersknooppunt Oud-Dijk voorkomen. Gisteren had hier voor de tweede maal binnen enkele maanden een dodelijk ongeval plaats. In beide gevallen ontstond de aanrijding doordat weggebruikers verrast werden door een file.



Verkeersknooppunt Oud-Dijk is de locatie waar de A18 (Varsseveld-Didam) aansluit op de A12 (Arnhem-Oberhausen).



Steeds vaker ontstaan er files op de A18 tussen de afrit naar Didam en het knooppunt Oud-Dijk. De A18 gaat hier over van een tweebaans- naar een eenbaansweg die de toerit naar de A12 vormt. Ondanks dat hier aangegeven staat hoe het verkeer moet 'ritsen' ontstaan er geregeld opstoppingen. Ook leidt het tot files doordat het verkeer van de A18 niet snel genoeg de A12 op kan rijden omdat het op die snelweg erg druk is of omdat er een file staat.



Weggebruikers worden nu op geen enkele manier gewaarschuwd dat ze een file naderen. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Nogal eens gaan automobilisten op de A18 vol in de remmen om een aanrijding te voorkomen of buigen ze op het laatste moment af richting de afrit naar Didam. Ook het invoegen op de A12 gaat niet altijd even vlekkeloos.



De situatie op het knooppunt heeft dit jaar al voor twee ernstige ongevallen gezorgd. In maart verongelukte een motorrijder die vanaf de A18 in volle vaart de A12 opreed waar op dat moment een file stond. Gisteren gebeurde een dodelijk ongeval doordat een vrachtwagenchauffeur de file te laat opmerkte.



Bij Rijkswaterstaat, beheerder van de snelwegen, is bekend dat er geregeld files ontstaan op de A18. Daarom is volgens woordvoerster Josette Elshof besloten dat er plaatselijk een filemeldsysteem moet komen. Op de A18 ter hoogte van Didam in de rijrichting A12 komt een systeem dat bestaat uit een bord dat oplicht bij file. Automobilisten zien dan een waarschuwingsdriehoek met daarin enkele dicht op elkaar geplaatste auto's. Ze kunnen dan hun snelheid op tijd aanpassen.



Rijkswaterstaat wil het bord in 2003 plaatsen. "Voor dat jaar is budget beschikbaar gesteld", zegt Elshof. Volgens haar ligt het niet in de bedoeling om over te gaan op een snellere plaatsing nu er in korte tijd twee ernstige ongevallen zijn gebeurd. De werkzaamheden zijn strak gepland en moeilijk om te gooien, zo laat ze weten.



Bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD, ook wel de 'snelwegpolitie' genoemd) was het plan voor een filemeldsysteem van Rijkswaterstaat nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten blij te zijn met de maatregel. Wel wil het KLPD er bij Rijkswaterstaat op aandringen om de werkzaamheden naar voren te halen.

 
 
Bron: Gelderlander
 
  29-6-2002  


|

FlitsKaart