Bordje om vooral flitsers te verraden





 

IJmuiden - Ze hopen op een hype. Sinds zaterdag is de ’flitsknip’ te koop. Met dit felgele bordje voor in de auto kunnen tegemoetkomende automobilisten worden gewaarschuwd. Bijvoorbeeld voor gevaar op de weg door een ongeluk, zegt IJmuidenaar André van Bilderbeek, maar vooral voor agenten met flitsapparatuur.



Een proefverkoop niet zo lang geleden op een vakbeurs voor truckers verliep zo succesvol, dat zijn IJmuidense bedrijf Flitsknip 25.000 bordjes heeft laten maken door een Hoofddorpse bedrijf.



Het idee is simpel, legt hij uit. Een dubbelgevouwen bordje met de tekst ’denk om uw snelheid, rij rustig’ kan op de zonneklep achter de voorruit worden bevestigd. Met een simpele handbeweging wordt het bordje uitgeklapt.



Er zijn ook grotere uitvoeringen verkrijgbaar voor vrachtwagens. Een maand geleden is octrooi aangevraagd op het idee. Bij Videoland in IJmuiden zijn de eerste flitsknippen verkrijgbaar voor 7,95 euro. Naar andere verkooppunten wordt op dit moment nog gezocht.



De flitsknip kan vooral worden gebruikt om te waarschuwen voor politiecontroles. Van Bilderbeek: ,,Straks zie je zo’n gele vlek en laat je meteen je gas los en doe je je gordeltje om. De politie kan er nooit blij mee zijn. We pakken ze met de flitsknip miljoenen aan bekeuringen af. Het is een stunt. Het is natuurlijk politieagentje pesten ja, maar het mag.’’



Het bordje is legaal, benadrukt Van Bilderbeek. Hij toont een brief van landelijke verkeersofficier van justitie, Koos Spee. Het mag, staat er in de brief, als het weggebruikers maar niet afleidt.



Toch wil het bedrijf uit IJmuiden een proefproces uitlokken. ,,Tot nu toe lukt ons dat niet. We krijgen maar geen bekeuring’’, zegt Van Bilderbeek.



De afgelopen vier jaar reed hij langs wel vijftien snelheidscontroles in de regio, met de felgele borden op de zonneklep en voor het raam.



Na bij een controle in Hoofddorp tegen agenten een lange neus te hebben getrokken werden ze eindelijk aangehouden, maar een bon volgde niet.



,,Daarom belonen we de eerste drie automobilisten die met een flitsknip een bekeuring krijgen. Zij krijgen van ons tweehonderd euro en wij betalen de bon als we met de bekeuring een proefproces mogen beginnen’’, zegt de 37-jarige IJmuidenaar. Mensen kunnen zich aanmelden op de website www.flitsknip.nl.



Een vriend van de familie bedacht het bordje vijf jaar geleden. Deze IJmuidenaar moest in een week tijd elfhonderd gulden aan bekeuringen betalen wegens te hard rijden op de A9.



Het IJmuidense bedrijf heeft al plannen om de borden te exporteren. Er liggen vrachtwagenborden klaar in het Engels, Duits en Frans.

 
 
Bron: Noordhollands Dagblad
 
  15-8-2006  


|

FlitsKaart