Bos wijst accijnsverlaging af

 

Wouter Bos en de ministers van financiën van Duitsland en Spanje hebben maandag het plan van Frankrijk verworpen om de accijns op brandstof te verlagen. De Franse president Nicolas Sarkozy wilde met het plan de last van consumenten door de stijgende prijzen aan de pomp verlichten.

De drie ministers vinden dat de Europese Unie bij de overeenkomst uit 2005 moet blijven, waarin staat dat brandstofaccijnzen niet mogen worden verlaagd als gevolg van de stijgende olieprijs. Destijds was de olieprijs echter rond de 65 dollar per vat. Inmiddels zijn de prijzen meer dan verdubbeld.

Reëel probleem
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de euroministers zei na euroberaad maandag dat de Franse president wel „een reëel probleem” heeft aangekaart. Maar hij stelde ook dat de eurolanden niet politiek moeten reageren op de hogere brandstofprijzen omdat de bevolking dat verkeerd kan begrijpen.

Ministers Wouter Bos had voor het beraad gezegd dat de samenleving minder afhankelijk moet worden van de olie omdat de brandstof voorlopig niet veel goedkoper zal worden.

Protest
In diverse EU-landen protesteren truckers en vissers tegen de dure diesel

 
 
Bron: Telegraaf
 
  6-2-2008  


|

FlitsKaart