Bouw van wegen vaak jaar vertraagd

 

Van de 54 grote projecten in de wegenbouw lopen er 21 gemiddeld twaalf maanden vertraging op. Het gaat onder andere om wegverbredingen en de aanleg van nieuwe tunnels.

Dat blijkt uit een rapportage die minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer gisteren de Tweede Kamer heeft toegestuurd.

De minister moest vorig jaar 27 projecten stilleggen, nadat de Raad van State het plan voor verbreding van de A4 bij Leiderdorp had vernietigd. Het college vond het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit te gebrekkig.

De vertraging van 21 projecten is vooral te wijten aan uitgebreid luchtonderzoek, dat nodig werd door de uitspraak van de Raad van State.

De rapportage van zijn departement onderstreept volgens Eurlings de noodzaak om het advies van de commissie-Elverding zo snel mogelijk uit te voeren. Zoals Elverding adviseerde, wil Eurlings de bestaande spoedwet wegverbreding herzien.

Deze wet uit 2003 was bedoeld om de aanleg van spits- en vluchtstroken versneld uit te voeren. Maar juridische procedures over luchtkwaliteit gooiden dus roet in het eten.

Eurlings verwacht nu dat van de 54 grote projecten er 33 op tijd worden opgeleverd.

 
 
Bron: bndestem
 
  6-3-2008  


|

FlitsKaart