Bovag wil 'kwartje van Kok' afschaffen - ANWB: verlaag de wegenbelasting





 

De organisatie van garagehouders Bovag, al lang voorstander van afschaffing van het 'kwartje van Kok', wil deze accijns desnoods bestemmen voor de aanleg van wegen. De ANWB ziet liever een verlaging van de motorrijtuigenbelasting.



De discussie rond het ‘kwartje van Kok’ is door de kabinetsformatie opgelaaid. Het CDA, VVD en LPF willen alledrie af van het in 1991 ingevoerde kwartje accijns op een liter benzine. Maar ze zijn het nog niet eens over de bestemming van het geld. Het 'kwartje' was bedoeld om het begrotingstekort te beperken.



Bovag is voor afschaffing
De Bovag vindt in eerste instantie dat de accijns zonder meer moet worden afgeschaft. Daarna kun je besluiten of het geld alsnog nodig is. In dat geval zou de infrastructuur doel kunnen zijn, meent de Bovag. Volgens berekeningen van de Bovag levert het kwartje de schatkist jaarlijks circa 750 miljoen euro op.



ANWB: teruggaaf wegenbelasting
De ANWB ziet teruggave van het ‘kwartje van Kok’ als een leuk gebaar aan de automobilist. Maar als door die teruggaaf minder geld is voor investeringen in de infrastructuur, is de ANWB geen voorstander. De ANWB ziet in dat geval liever een verlaging van de motorrijtuigenbelasting.

 
 
Bron: ANWB
 
  6-4-2002  


|

FlitsKaart