Britse verzekeraar gaat autopremie real-time berekenen685x

De Britse verzekeraar Norwich is gestart met zogeheten ’pay as you drive’-autoverzekeringen. Met een gps-kastje in de auto worden locatie, snelheid, richting, datum en tijd bijgehouden, en met die informatie wordt de premie berekend.

Met het nieuwe systeem kan de verzekeraar verschillende risico’s in de premie tot uitdrukking brengen. Het rijden op een eenbaans binnenweg is per kilometer bijvoorbeeld viermaal zo duur als een ritje over de snelweg, en buiten de spits zijn de kosten altijd lager. Volgens Norwich leidt het systeem tot eerlijkere premies, maar de verzekeraar hoopt ook dat het automobilisten bewust maakt van de risico’s die tijdens het rijden worden genomen.

Norwich laat de door de kastjes aangeleverde data door het dataminingbedrijf Teradata verwerken. Uit de gegevens over rijgedrag, in combinatie met historische data over door Norwich-verzekerden geleden schade, zouden nog nauwkeurigere premies kunnen worden berekend dan wat er voor de pay as you drive-verzekering is vastgesteld. Mensen die vaak abrupt remmen zouden zo bijvoorbeeld hogere rekeningen kunnen krijgen dan bestuurders die wat beter anticiperen. Op het moment van schrijven kon Norwich echter niet zeggen of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Een vergelijkbaar gps-systeem zou gebruikt moeten worden voor het rekeningrijden, dat het Nederlandse kabinet volgens het regeerakkoord in deze kabinetsperiode had moeten invoeren. Verkeersminister Eurlings ziet echter te veel problemen om dat voor 2011 geregeld te krijgen en heeft zich nu beperkt tot tests rond Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Bron:  Tweakers.net

Melder: Wickedje

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram