BTW naar 20 procent

 

Het btw-tarief gaat volgend jaar omhoog van 19 naar 20 procent. Daarnaast wordt autorijden duurder. De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak stijgt van 22 naar 25 procent en de accijns op een liter benzine gaat 1 eurocent omhoog. Bovendien wordt de aftrekbaarheid van pensioenpremies beperkt voor topinkomens.

Dat zijn volgens ingewijden enkele van de belangrijkste maatregelen voor 2008, die het kabinet op Prinsjesdag officieel zal presenteren. De ministerraad bereikte gisteren na moeizame onderhandelingen een akkoord over de begroting voor 2008.

Tegenover de lastenverzwaringen staan ook forse lastenverlichtingen van in totaal 700 miljoen euro, waarvan 400 miljoen naar de burgers gaat en 300 miljoen naar het bedrijfsleven. Met dat geld wordt onder meer voorkomen dat minima en ouderen met alleen aow of een klein aanvullend pensioen er op achteruit gaan. De andere groepen leveren wel licht in, maar veel minder dan waar het aanvankelijk op uit leek te draaien.

Onvermijdelijk
Vice-premier Bos (Financiën) sprak na afloop van de ministerraad van 'een solide financieel beleid' en 'een mooi koopkrachtbeeld'. "Als je iets wilt doen aan de koopkracht en er is geen geld, dan zijn pijnlijke maatregelen onvermijdelijk", aldus Bos.

De verhoging van het btw-tarief levert 2 miljard euro op. Dat hele bedrag wordt weer ingezet voor verlaging van de ww-premies. Op die manier wordt arbeid goedkoper en kunnen dus veel meer mensen aan het werk worden geholpen. Naast de verhoging van de brandstofaccijns gaan ook de accijnzen op alcohol en tabak in 2008 omhoog. Om de snel stijgende kosten van de vergrijzing het hoofd te bieden wordt de aftrekbaarheid van de pensioenpremies beperkt en voert het kabinet een aantal al geplande maatregelen eerder door. Zo wordt de aow-heffing anders vorm gegeven. Langer doorwerken wordt vanaf 2009 fors beloond.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  31-8-2007  


|

FlitsKaart