Bus rijdt 250 km/u door Friesland

 

Een bus zal met 250 kilometer per uur een testrit rijden over de snelweg van Heerenveen naar Leeuwarden. Dat gebeurt op een zondagochtend in februari of maart volgend jaar. De snelweg zal daarvoor geheel afgezet worden.

Initiatiefnemer Wubbo Ockels van de Technische Universiteit Delft heeft dat dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst van Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) in Brussel.

De zogeheten Superbus is een idee van oud-astronaut Ockels. Het is bedoeld als veelbelovende nieuwe vorm van openbaar vervoer. „De bus zal 25 mensen vervoeren met hetzelfde comfort als een magneetzweeftrein”, zei Ockels. „Friesland wilde graag de primeur met de testritten.”

Na de testritten in Friesland gaat het prototype bus naar Peking. Het zal mensen vervoeren naar de Nederlandse centrum tijdens de Olympische Spelen in 2008.

De vorige minister van Verkeer, Karla Peijs, raakte zeer gecharmeerd van de Superbus. Ze gaf 7 miljoen euro subsidie. Vervoersbedrijf Connexxion deed daar nog eens een miljoen bovenop. Connexxion werkt inmiddels met VolkerWessels en ING aan een consortium voor de exploitatie van het Superbussysteem.

Ockels werkt aan meerdere uitvindingen, waaronder een extreem hoge vlieger voor windenergie. „De gemeente Rotterdam heeft ons nu 1 miljoen euro subsidie gegeven voor testen op een schip”, vertelde Ockels. „De vlieger zal het schip zoveel energie opleveren, dat het daarmee zelfs tegen de wind in kan varen. Dit ontwerp kan een hele mooie knaller zijn voor Nederland. Hoe mooi kan de toekomst zijn!“

De innovatieve astronaut promootte verder een speedboot die geheel op zonne-energie voortbeweegt. Het ontwerp komt van twee van zijn studenten, die deelnamen aan een zonnebootrace door Friesland. „De speedboot op zonne-energie kost 300.000 euro: hij zal in december verschijnen op de miljonairsbeurs in Monaco”.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  16-5-2007  


|

FlitsKaart