Camera's bij Hazeldonk filmen auto's aan de grens





 

HAZELDONK - Elke auto die bij grensovergang Hazeldonk Nederland inkomt of uitgaat, wordt sinds kort geregistreerd door camera's van de Koninklijke Marechaussee. Borden langs de snelweg wijzen op het toezicht.



De camera's hangen aan het viaduct bij de grensovergang en filmen vierentwintig uur per dag zowel de auto's die Nederland in komen als de wagens die het land uit gaan. Aan de camera's zit software gekoppeld die auto's kan selecteren op kenteken (en daarmee land van herkomst), kleur en type van de wagen. De marechaussee controleert rond de grens vooral op illegale vreemdelingen, daarbij kunnen de camera's van dienst zijn.



"Het gaat om een proef in het kader van Mobiel Toezicht Vreemdelingen. We hopen door deze camera's efficiënter en professioneler te kunnen gaan werken", zegt marechaussee-woordvoerder Rick Hirs. "Voorbeeld: je hebt een reden om auto's uit een bepaald land eens te gaan controleren, dan kan het systeem voor ons analyseren wat een tijdstip is dat er veel wagens uit dat land over de grens komen. Daar kunnen we dan vervolgens onze controles op afstemmen." Ook kan een grote hoeveelheid auto's uit een bepaald land op een bepaalde dag tot een gerichte controle leiden.



Samenwerking met de politieteams die internationaal drugsverkeer in de gaten houden, is volgens Hirs niet aan de orde.



De proef loopt tot juni. "Daarna gaan we bekijken of het goed werkt en wat we er eventueel nog meer mee zouden kunnen doen." Zo kan het systeem mogelijk ook gegevens van gestolen wagens koppelen aan de camerabeelden.



De marechaussee vindt het cameratoezicht van een andere orde dan herinvoering van permanente grenscontroles. "Dan word je daadwerkelijk staande gehouden en gecontroleerd."



De stichting Bits of Freedom, die zich inzet voor de 'digitale' burgerrechten, maakt zich al tijden zorgen over het stijgend aantal camera's in Nederland. "Zo bleek onlangs dat op de ring rond Amsterdam ook al zo'n systeem in werking is", zegt woordvoerster Sjoera Nas. "Maar wat zijn de regels? Hoe lang worden de gegevens opgeslagen en wie mag ze gebruiken?"



De marechaussee meldt dat alle gegevens van de camera's tot zes maanden na het einde van de proef (in juni) worden bewaard. Ze zijn alleen voor de marechaussee in te zien.

 
 
Bron: BN/de Stem
 
  4-1-2005  


|

FlitsKaart