Camera: verklaring agenten onjuist

 

Twee agenten van de Utrechtse politie hebben op ambtseed een verklaring afgelegd over een vechtpartij in de Utrechtse binnenstad die niet klopt met videobeelden van Cameratoezicht.

Daardoor zijn de verklaringen mogelijk niet bruikbaar in het strafproces.

Op de beelden is te zien hoe de 23-jarige R.N. en zijn twee 27-jarige medeverdachten S.G. en K. van K. in de ochtend van 31 januari op de Viebrug slaags raakten met drie andere mannen. Een van hen raakte daarbij ernstig gewond aan zijn gezicht. Hij zou onder meer tegen het hoofd zijn geschopt. De agenten beschrijven in het dossier wat er volgens hen gebeurd is, maar uit camerabeelden blijkt wat anders. Een van de agenten verklaarde volgens advocaat Den Daas dat het slachtoffer op zijn rechterzij in plaats van zijn linkerzij lag. Dat kan volgens de raadsman verstrekkende gevolgen hebben voor verdachten. Bijvoorbeeld om uit te maken wie welk letsel heeft toegebracht. Rechters tillen zwaar aan verklaringen van agenten, omdat ze een ambtseed afleggen.

De advocaten confronteerden de agenten al eerder, tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris, met de afwijkende camerabeelden. De agenten bevestigden die, maar kwamen later op hun uitspraken terug. Ze zeggen nu dat ze andere beelden hebben gezien dan tijdens het opstellen van hun verklaring. Dit leidde tot verontwaardigde reacties van de advocaten Jansen en Den Daas. Volgens hen impliceert dit dat zij gerommeld zouden hebben met de beelden, terwijl die door justitie aan het dossier zijn toegevoegd.

De rechtbank wil weten wat er op de cd-roms te zien is. Ook moeten de agenten uitleg geven over hun verklaring.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad -regio Utrecht
 
  23-4-2009  


|

FlitsKaart