Campagne voor flitspalen Publiek moet snelheidscontroles gaan waarderen





 

SOESTERBERG - De burger moet meer begrip krijgen voor snelheidscontroles. Daarom gaat het Bureau Verkeershandhaving in Soesterberg fors investeren in betere publieksvoorlichting. Het openbaar ministerie wil duidelijk maken dat controles wezenlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid.



Dat zegt mr. J. Spee, hoofd van het Bureau Verkeershandhaving, vandaag in een gesprek met Trouw. De landelijk officier van justitie wil af van het negatieve imago van zijn dienst. "Automobilisten denken vaak dat wij er alleen op uit zijn hen te pakken. Ten onrechte. Ons doel bij snelheidscontroles is louter het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen." Jaarlijks komen circa duizend mensen om het leven op de Nederlandse wegen. In dertig procent van de gevallen is snelheid de oorzaak.



Om het publiek beter te kunnen informeren, heeft elke politieregio een extra voorlichter gekregen . "Op dit moment brengen wij het resultaat van onze inspanningen onvoldoende over het voetlicht", vindt Spee. "Daarom is het belangrijk dat we laten zien dat het aantal hardrijders door intensieve controles aanmerkelijk omlaag gaat, en als gevolg daarvan het aantal verkeersslachtoffers."



Spee schat dat door handhaving van de snelheidsnorm uiteindelijk zeker 10 tot 20 procent minder slachtoffers valt. Om het publiek te bereiken, wil de verkeersofficier aankloppen bij lokale media: krant, radio en televisie. "Maar het is ook denkbaar dat we onze resultaten via advertenties bekend zullen maken. Media hebben nu eenmaal meer belangstelling voor slecht nieuws dan voor goed nieuws."



Met het draagvlak voor verkeershandhaving is het op dit moment nog slecht gesteld, weet Spee. In zijn werkkamer ligt ter illustratie een flitskast met diverse kogelgaten. "We zijn jaarlijks nog tonnen kwijt aan de vervanging van vernielde flitspalen ."

 
 
Bron: Trouw
 
  27-12-2002  


|

FlitsKaart