CBR verklaart bijna 7000 rijbewijzen ongeldig





 

RIJSWIJK - Het CBR verklaarde vorig jaar het rijbewijs van 6917 bestuurders ongeldig. Dat is 15 procent meer dan in 2003. In 64 procent van de gevallen gebeurde dat wegens overmatig alcoholgebruik van de bestuurder, een stijging van 22 procent. Dit bleek dinsdag uit het jaarverslag van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.



Het aantal onderzoeken naar onverantwoord rijgedrag nam ook toe en steeg ten opzichte van 2003 met 11 procent naar 17.735. Naast alcoholgebruik (68 procent) ging het daarbij om agressie, verwardheid en rijden onder invloed van drugs.



Administratieve procedure



De toenames zijn te verklaren doordat de politie steeds vaker onverantwoord rijgedrag meldt aan het CBR, omdat deze instantie de bestuurder via een administratieve procedure kan aanpakken. De politie deed dat vorig jaar in 20.000 gevallen.



De vorderingsprocedure bij onverantwoord rijgedrag scheelt 27 verkeersdoden per jaar blijkt uit onderzoek door bureau DHV in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.



Ouderen



Vorig jaar deden iets minder mensen (ruim 1 procent) rijexamen dan in 2003, vooral 'ouderen' boven negentien jaar. Volgens het CBR komt dat vooral door de 'tegenvallende' economie, maar ook door de teruglopende immigratie. Voor motoren was de daling 22 procent, naar 32.422 examens.



Aanhanger



Het aantal examens voor de personenauto nam met 2 procent af naar 375.099. Daarentegen steeg het aantal toetsen voor de aanhanger (E bij B) met 9 procent. Mensen gebruiken steeds vaker aanhangers, waarmee de combinatie uitkomt boven het gewicht dat met een B-rijbewijs mag worden getrokken.



Het slagingspercentage steeg. Bijna de helft (47,4 procent) van de mensen die in een auto rijexamen deden, slaagde de eerste keer. Volgens het CBR is dat te danken aan de betere kwaliteit van de rijscholen, het toenemend gebruik van de tussentijdse toets en het intensief raadplegen van de website met slagingspercentages van rijscholen.

 
 
Bron: NU.nl
 
  7-12-2005  


|

FlitsKaart