Cel in om boete: geen advocaat





 

Mensen die mogelijk in de cel worden gezet omdat ze hun verkeersboete niet betalen, krijgen geen vergoeding meer om een advocaat in te huren. De Raad voor de Rechtsbijstand heeft dat besloten.

In 2012 eiste het Openbaar Ministerie 57.765 keer dat verkeersovertreders in gijzeling worden genomen. In 60 procent kwamen de wanbetalers ook echt in de gevangenis terecht. Gijzeling is geen alternatief voor het betalen van de boete. De overtreder moet nog steeds betalen als hij weer vrij komt.

Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtsbijstand laat weten dat de nieuwe 'werkinstructie' geldt sinds 1 februari. Daarin staat dat mensen alleen nog een advocaatvergoeding krijgen als er bij hen "een veelheid aan problemen aan de orde is".

Volgens de Raad is een advocaat in veel gevallen ook niet nodig, omdat de rechter alleen een oordeel hoeft te vellen over iemands financiële positie. Iemand die wel geld heeft, maar niet betaalt, kan voor een bepaalde tijd worden vastgezet.

Woedend
De Vereniging van Strafrechtadvocaten is woedend over de maatregel, zegt secretaris Geertjan van Oosten. Volgens hem heeft het nieuws de advocaten "overvallen" en was nog niet bekend dat de rechtsbijstand wordt ingeperkt voor mensen die gegijzeld dreigen te worden na een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Dat een advocaat in veel gevallen ook niet nodig is, noemt Van Oosten "onzin". Hij stelt dat bij veel zittingen de rechter alsnog beslist dat er niet genoeg reden is om iemand gevangen te zetten.

Noord-Korea
De aanleiding voor het inperken van de rechtsbijstand is dat er bij het CJIB nog veel gijzelingszaken op de plank liggen. Volgens Van Oosten, die de maatregel een "schending van de mensenrechten noemt", kan dat geen reden zijn om te bezuinigen op de advocaatkosten: "Ik denk dat zelfs Noord-Korea geen mensen opsluit zonder er een advocaat naast te zetten."

 
 
Bron: NOS
 
  2-7-2014  


|

FlitsKaart