Chauffeur verantwoordelijk bij ongeluk met vallend ijs of sneeuw1978x

"De vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk als er een ongeluk op de weg gebeurt door vallend ijs of sneeuw van het dak van de oplegger", benadrukt woordvoerder Frans Zuiderhoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen.

"Dat is vastgelegd in artikel vijf van de weg- en verkeerswet. Het is strafbaar als een chauffeur zich zodanig gedraagt dat door zijn gedrag weggebruikers schade of hinder hebben.", verklaart hij.

"Wij hebben tips om ijs en sneeuw op het dak te voorkomen. Bijvoorbeeld door het zeil onder spanning te zetten. Door duwen met een stok gaat het sneeuw of ijs er vanaf."

"Of door op een afgesloten terrein een stevige bocht te maken, zodat sneeuw of ijs er vanaf valt. De chauffeur moet er voor zorgen dat daar geen fietsers in de buurt zijn. Of hij kan het dak eerst met een stoomcleaner reinigen."

"Als de chauffeur niets doet kan de sneeuw of het ijs er in een bocht op de weg vanaf vallen en mogelijk sneuvelen er daardoor autoruiten."

"De officier van justitie bepaalt na een ongeluk de straf. Die kan zwaar zijn. Bijvoorbeeld een rijontzegging omdat een fietser door vallend ijs zijn leven lang verlamd is."

"De chauffeur kan zich niet beroepen op overmacht. Zijn vakmanschap vereist dat hij voorzorgsmaatregelen moet nemen", besluit Zuiderhoek.

Bron:  Transpor-online

Melder: MarcoV

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram