Chauffeurs van Audi A3 en Golf GTI wekken de meeste ergernis

 

Chauffeurs van de Golf GTI en de Audi A3 roepen bij hun medeweggebruikers de meeste irritatie op. Dat is gebleken tijdens het pilotproject ’Haal de wegpiraat van straat’ van de politie Midden- en West-Brabant.


Gisteren werd de evaluatie van het project in Oosterhout gepresenteerd.

Volgens de politie is het project uiterst succesvol gebleken en krijgt het daarom een structureel vervolg in deze regio. In andere delen van het land heeft de politie eerder al soortgelijke initiatieven ontplooid.

In de periode juni 2008 tot februari dit jaar konden burgers telefonisch of via internet melding maken van agressief en roekeloos rijgedrag.

Na een melding spoorde de politie de wegpiraat op om hem met zijn rijgedrag te confronteren. Als de piraat al wat op zijn kerfstok had, kreeg hij in sommige gevallen een strafrechtelijke maatregel opgelegd.

In totaal kwamen er bij de politie 1340 meldingen van wegpiraterij binnen (verwacht werden er zeshonderd, bedroeg het aantal recidivisten 3,9 procent van het geheel (verwacht was 25 procent) en werden negen (vooraf verwachte aantal: dertig) bestuurders doorverwezen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om onderzoek te laten doen naar de geschiktheid om een voertuig te besturen.

Er waren nauwelijks melders die officieel aangifte wensten te doen. Ze vonden het veelal genoeg dat de politie de betrokkenen met hun gedrag confronteerde.

Negentig procent van de meldingen had betrekking op mannelijke bestuurders.

De grootste groep wegpiraten (31 procent) had een leeftijd van tussen de 18 en 24 jaar, dan volgt de groep van tussen 25 en 35 jaar (26 procent) en hekkensluiter is de groep van tussen 35 en 50 jaar oud (25 procent).

Uit de cijfers van de politie blijkt verder dat de meeste wegpiraten zich schuldig maken aan meerdere overtredingen tegelijkertijd. Bumperklevers hebben vaker de neiging om rechts in te halen dan ’nette’ weggebruikers. Als je kijkt naar de afzonderlijke overtredingen, dan scoren snelheidsduivels verreweg het hoogst. Op gepaste afstand volgen de snijders en de bumperklevers.

Wegpiraten slaan overal toe: in de bebouwde kom, in buitengebieden en vooral op de snelwegen. Wat dat laatste betreft is de A58 koploper. Die snelweg is bijzonder geliefd bij de wegpiraat. Waarom is onduidelijk.

 
 
Bron: BNdeStem
 
  3-5-2009  


|

FlitsKaart