Colonne rijder veroorzaakt bijna ongeval, maar gaat vrijuit2886x

Onderstaand artikel verscheen vandaag in de Telegraaf. Nou zijn wij vanuit Flitsservice.nl erg wantrouwend tegenover alles wat politie heet maar in dit geval wilde ik toch graag een uitzondering maken. Lees eerst het verhaal:

Bloedstollend videofragment dat in de top 10 van tv-programma's over 'wegmisbruikers' niet zou misstaan: Hevig scheldend en vloekend doen twee Twentse agenten, die met hun onopvallende surveillancewagen drie achter elkaar rijdende auto's willen inhalen, verwoede pogingen weer in te voegen. Een tegemoet rijdende vrachtwagen komt intussen angstvallig dichtbij. Werkelijk op het allerlaatste moment trappen de dienders uit volle macht op de rem en weten nog net naar rechts uit te wijken.

De beelden zijn afkomstig uit de speciale videowagen van de politie Twente en dienden als bewijsmateriaal in de strafzaak tegen een van deze automobilisten. De hevig geschrokken bestuurder, W.J. Beijeman (37), werd door de twee agenten aangehouden, waarna hij vier dagen in de cel werd vastgezet. Zijn verjaardag bracht hij achter de tralies door.

Nu hij recent door het gerechtshof in Arnhem geheel is vrijgesproken, slaat hij terug. "Ik doe aangifte tegen beide agenten en eis een schadevergoeding. Niet alleen voor alle ellende, maar ook voor de omzetderving die ik heb geleden", zegt de zelfstandig ondernemer resoluut.

Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de beelden staan nog op het netvlies gegrift van Beijeman. Hij reed die dag over de tweebaansweg N347 toen het op een haar na misging. Terwijl Beijeman en twee andere bestuurders 'in colonne' achter een busje rijden, ziet hij naast zich plots een auto opdoemen. "Terwijl er geen enkele ruimte was om in te halen en er op de andere rijbaan een vrachtwagen naderde. Echt levensgevaarlijk, ik schrok me wezenloos."


Een typisch colonne in Nederland. Veel te kort op elkaar!Uit het gescheld en getier van beide agenten blijkt dat die eveneens doodsangsten uitstaan. Vooral omdat zij beweren dat Beijeman gas bij geeft. En die manoeuvre is nu waar het in de strafzaak om draaide. Volgens de agenten deed Beijeman dit uit pure pesterij. De hoofdpersoon in kwestie bestrijdt dat: "Sterker, ik heb ze niet eens aan zien komen in mijn spiegels. Ineens waren ze er. Uit de analyse van het videofragment lijkt het erop dat mijn snelheid hoger lag dan die van mijn voorganger. Deze automobilist raakte kennelijk in paniek door de inhaalmanoeuvre en remde. Daardoor werd de toch al te kleine invoegruimte nog kleiner."De Almelose openbaar aanklager eiste een jaar rijontzegging, een werkstraf van 100 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De politierechter veegde de vordering echter resoluut van tafel en veroordeelde Beijeman tot 'slechts' vier maanden rijontzegging; gelijk aan het aantal dagen dat zijn rijbewijs in beslag was genomen.

Hoger beroep

"Maar iedere straf was voor mij te veel. Vandaar dat ik in hoger beroep ging. Ik had immers niets fout gedaan. Het waren die agenten die iets onmogelijks deden", aldus Beijeman, die nu voor het gerechtshof in Arnhem zijn gelijk heeft gehaald. De rechters gaven de 'videoagenten' zelfs een gevoelige tik over de vingers. 'De agenten zetten een manoeuvre in die op dat moment niet voor de hand lag voor henzelf en voor andere weggebruikers', aldus het vonnis. Beijeman is blij met de vrijspraak. "Maar voor mij is de kous nog niet af. Ik vind dat justitie buitenproportioneel heeft gehandeld. Ik ben maar liefst vier dagen vastgezet en mocht geen enkel contact hebben met de buitenwereld. Bovendien lijkt het wel of ze uit rancune eropuit waren om me mijn verjaardag achter de tralies door te laten brengen."

Met het arrest van het gerechtshof in de hand eist hij nu compensatie: "Justitie hanteert bepaalde standaardvergoedingen voor de dagen dat iemand onterecht vastzit of zijn rijbewijs kwijt is, maar als zelfstandig ondernemer heb ik behoorlijk wat omzetschade geleden. Maar ook doe ik aangifte tegen deze politiemensen wegens 'poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'. Want die agenten hadden simpelweg nooit mogen inhalen. Er hadden doden kunnen vallen."


Colonne auto's op minimale afstand die je het tussenvoegen proberen te beletten door even gas te geven. Dat er een tegenligger aankomt en anders frontaal op je klapt, dat er doden kunnen vallen schijnt niet uit te maken; "Je komt er mooi niet tussen!". Het overkomt mij steeds vaker. Als je 'm er dan toch tussen prakt, word je getrakteerd op een groot licht concert. Zogenaamde moraalridders, met dank aan Koos Spee, snelheidsboeteofficier van Justitie en het door hem gesponsorde programma Wegmisbruikers.
Dat deze verkeersasociaal zelf de oorzaak is door te kort op zijn voorganger te rijden, of door het gat dicht te rijden, komt niet in ze op.

In dit geval reed het "slachtoffer" zelf te dicht op z'n voorganger. Houd voortaan uw snelheid gedeeld door 2 als afstand aan. Dat is bij 80 km/u 40 meter. Een inhaler kan er dan makkelijk tussen en uw voorganger zal het ook waarderen dat hij niet continu uw koplampen in de spiegel ziet. Niets zo irritant als een achterligger die bovenop je bumper rijdt.
Dat het "slachtoffer" gas heeft bijgegeven, valt niet te bewijzen, maar gevoelsmatig zou ik daarin meegaan met de agenten, omdat het mij ook steeds vaker overkomt.

Ironisch genoeg hebben deze politieagenten dit zelf grotendeels aan zichzelf te danken, door bijna uitsluitend te letten op snelheid en dit soort gedrag te negeren.

Tip: Laat die hardrijder eens, en pak de bumperklevers die 100 km/u rijden op de rechterbaan, evenals dezelfde personen die 'm dan precies voor de videoauto gooien om een vrachthalen in te halen. Laat die hardrijder gaan en pak deze personen. Pak de linksplakker, in plaats van de rechtsinhaler, pak de bumperklevende colonnerijder en let erop of ze gas bijgeven om het invoegen te beletten. Vergeet het evangelie van Spee en maak Nederland nou eens echt veiliger.

Bron:  Martijn (FS_Webmaster) en de Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram