Column: Kinderen als menselijk schild





 

Verkeersveiligheid organisatie 3VO haalt de gouden manipulatiekunst van stal in haar laatste campagne. Het valt moeilijk om een kind een stuk realiteit bij te brengen, wanneer het wordt ingezet als kindsoldaat van het moraal.



“De bende van 3VO” is een project waarbij kinderen met een stopwatch langs de weg gaan staan, met een afstand van 100 meter uit elkaar en de snelheid van auto’s gaan klokken. Vervolgens kunnen zij uit een tabel uitlezen hoe snel de auto heeft gereden.



Kinderen kunnen een tripje naar een pretpark winnen als zij met hun actie de pers halen. De Evangelische Omroep zit ook in het project.



Omdat het niet om wettelijke opsporing gaat, hoeft de kinderarbeid niet bemoeilijkt te worden met een wettelijke correctie. De kinderen zien dan ook veelvuldig het resultaat van hun eigen meetfout.



De gouden manipuleerkunst bestaat uit het indoctrineren van, met name, jonge moeders. Maak een jonge moeder duidelijk dat haar kroost in gevaar is en zij levert met heel haar hart, alle vrijheid in die je maar kunt verzinnen. Een aangepraat gevoel van gevaar maakt dan ook veel 30 km/uur zones mogelijk. Daarmee staan ouders meteen ook in hun recht om hun kinderen een slechte opvoeding te geven. Vroeger was het duidelijk, de openbare weg is geen speelplaats! Tegenwoordig worden de kids de onveiligheid ingejaagd en dan ligt het probleem ook nog eens bij de automobilist.



Kids die de confrontatie met de automobilist aangaan, hoeven weinig weerstand te vrezen. Hoe ga je als ervaren automobilist aan een kind uitleggen dat 30 km/uur in veel gevallen een absurd lage snelheid is? Hoe leg je een kind uit dat een gemeente verkeerde keuzes heeft gemaakt door bepaalde doorgaande routes als 30 zone in te richten terwijl 50 km/uur veel logischer zou zijn?

Maar er is altijd wel een bruut die uitstapt en de toekomsthebbenden gaat uitleggen hoe de vork in de steel zit. Goed gedaan, 3VO! De verkeersveiligheidsorganisatie is op zoek naar getraumatiseerde kinderen, die getuige zijn geweest van een ongeval, of een verkeersslachtoffer kennen. Met deze actie neemt 3VO het risico dat getraumatiseerde kinderzieltjes nog eens extra worden vertrapt met “de waarheid” van die ene brute automobilist die dit soort emotionele chantage absoluut niet pikt.



Het is ook zeer duidelijk dat 3VO zelf niet eens meer de discussie met de automobilist aangaat. Nee, zij zet kinderen in als menselijk schild om de klappen van tegenargumenten op te vangen! Deze campagne verdient dan ook zeker niet de Nobelprijs voor de moedigheid!



Het is duidelijk dat 3VO maar weinig heeft nagedacht over “het probleem”, laat staan dat de automobilist als partij op juiste wijze in haar campagne betrokken is!



En wat levert het op?



Kinderen hebben niet meer gedaan dan “gezellig” auto’s klokken en zichzelf bang gemaakt door hun eigen onnauwkeurigheid van meten. De automobilist rijdt door, denkt iets, denkt dan nog iets en denkt daarna “stelletje rotkinderen”, waarna het voorval de hersenpan verlaat...

 
 
Bron: Flitsservice
 
  11-8-2004  


|

FlitsKaart