Creatief met remmen





 

En het podium is nu aan onze jongleur Abra C., die tijdens het hooghouden van de ballen ook nog een konijn uit zijn hoge hoed tovert! Het begrip “stopafstand” bestaat uit twee onderdelen: reactietijd en remweg. En over die stopafstand zijn de experts het helemaal niet met elkaar eens!



Op diverse Nederlandse en Vlaamse websites neemt men een gemiddelde van 1.0 seconde voor reactietijd en dat betekent volgens simpele berekeningen uit de natuurkunde een totale stopafstand van 25 meter bij 50km/u.



De voorlichting van verkeershandhaving, www.bvom.nl hanteert een *remweg* van 15 meter bij 50km/u. Dit is verwarrend, want men houdt geen rekening met de reactietijd. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie hanteert een remweg die ongeveer 8% langer is dan die van andere bronnen.



De verkeersveiligheid organisatie van Queensland te Australië maakt het wel heel erg bont (www.roadsafety.net). In 1998 beweerde zij dat bij 50km/u er een stopafstand zou zijn van 25 meter voor kleine auto’s. Deze test is uitgevoerd met het nieuwste model auto en verricht door een zeer ervaren chauffeur. De reactietijd was in 1998 1.0 seconde.



Blijkbaar waren de getallen niet geschikt voor “Speed Kills” voorlichting. Twee jaar later, in 2000, hebben zij de cijfers van stopafstanden aangepast. Nu wordt een reactietijd van 1.5 seconde genomen, waardoor er in de reactietijd al 20 meter wordt afgelegd bij 50km/u. De uiteindelijke stopafstand is in totaal 37 meter voor een kleine auto bij 50km/u en jawel, uitgevoerd door een zeer ervaren chauffeur.



Ondanks de verbetering van de auto en ook de verkorting van de remweg is in twee jaar tijd de remweg toegenomen met 12 meter te Queensland Australië.



Wat zou de volgende stap zijn? Gaan automobilisten in de toekomst in een noodsituatie een commissie in het leven roepen om te beraadslagen of er al dan niet op de rem getrapt moet worden?



Het moge duidelijk zijn hoe dat zit met stopafstand. Ook dat is informatie die kritisch in de gaten gehouden moet worden!

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  16-8-2004  


|

FlitsKaart