Dagen in cel voor fietsen zonder licht

 

Door een boete voor fietsen zonder licht van nog geen vier tientjes heeft een Amsterdammer vier dagen in de cel gezeten. Na een klacht bij de Nationale ombudsman kon hij een schadevergoeding tegemoet zien van ruim driehonderd euro.

De man werd aangehouden omdat hij met een motorstep op de stoep reed. Verder bleek dat hij ook nog een boete van zo’n veertig euro open had staan voor het fietsen zonder licht en dat het Centraal Justitieel Incassobureau naar hem op zoek was. Daarop werd de man opgepakt.

De Amsterdammer had de gelegenheid moeten krijgen om de boete te betalen, zodat hij weer kon gaan. Maar toen een huisgenoot het verschuldigde bedrag laat in de avond kwam brengen, werd hij weggestuurd. De volgende ochtend bleek zijn vriend naar Almere te zijn overgeplaatst, maar daar was geen personeel beschikbaar om de openstaande boetes af te handelen.

Medegedetineerde

Een medegedetineerde bood nog aan de vier tientjes voor te schieten, maar dat stonden de bewaarders niet toe. Pas na het weekend kon de zaak worden afgehandeld, waardoor de Amsterdammer vier dagen in de cel moest doorbrengen.

Na tussenkomst van Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer moesten alle betrokken instanties toegeven dat in deze kwestie onzorgvuldig was gehandeld. De Amsterdammer liet weten flink emotioneel beschadigd te zijn geraakt door het stugge optreden van de politie. Hij krijgt een schadevergoeding van 345 euro.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  8-5-2011  


|

FlitsKaart