Daling aantal verkeersdoden stagneert





 

VOORBURG - De daling van het aantal verkeersdoden stagneert. In de eerste helft van dit jaar zijn 363 verkeersdoden gevallen, tegen 359 in dezelfde periode van 2005, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.



De afgelopen twee jaar is het aantal doden juist scherp gedaald, vooral voor de groep mannen en kinderen, aldus het CBS. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeerde onlangs na onderzoek naar de verklaring voor die ontwikkeling dat de daling van het aantal verkeersdoden zou doorzetten.



Het CBS stelt zelf dat het nog onzeker is hoe hoog het aantal verkeersslachtoffers over heel het jaar 2006 zal zijn. De ontwikkeling hangt mede af van het weer. Verkeer en Waterstaat kijkt naar de cijfers op jaarbasis.



Er verongelukken relatief minder jongeren (tot 30 jaar) in het verkeer. Hun aandeel in het totale aantal slachtoffers zakte vergeleken met 2005. Deze gunstige trend is al vanaf 2004 zichtbaar. „Vijftigers en zestigers zijn juist vaker verkeersslachtoffer geworden.”



Bijna de helft van alle verkeersdoden waren inzittenden van een personenauto. Twintig procent was fietser, 12 procent voetganger en 9 procent motorrijder.



Zeven van de tien slachtoffers waren mannen, de meesten waren tussen de 20 en 30 jaar. Drie van de tien mannelijke slachtoffers van 30 tot 40 jaar reed op een motor.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  9-11-2006  


|

FlitsKaart