Daling van aantal verkeersboetes





 

DEN HAAG - Automobilisten houden zich op de gevaarlijke wegen in Zeeland beter aan de snelheid. Het landelijk bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) trekt die conclusie uit de cijfers over de vorig jaar uitgeschreven bekeuringen.



Volgens het BVOM is er sprake van een landelijke trend waar Zeeland in mee gaat. Liefst vijftien van de 27 politiekorpsen noteerden een daling in het aantal snelheidsovertredingen.



Minder



Vorig jaar zijn in het hele land 7,3 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Dat is vijf procent minder dan het jaar ervoor. In Zeeland zijn 180.000 snelheidsovertreders betrapt. Dat zijn er twintigduizend minder dan in 2003.



Meer dan de helft van de overtredingen wordt begaan op wegen binnen de bebouwde kom. Bijna een kwart van de boetes valt op provinciale wegen. De ongevalcijfers tonen aan dat die wegen het meest gevaarlijk zijn.



De politie had met het Openbaar Ministerie de afspraak gemaakt dat er vorig jaar in zijn totaliteit 263.000 bekeuringen zouden worden uitgedeeld voor te hard, door rood, zonder autogordel of dronken autorijden. Dat aantal is niet gehaald. De teller bleef steken op 235.000 overtredingen.



Wegen



Korpschef Fup Goudswaard liet overigens eerder al weten daar niet zo heel zwaar aan te tillen. Volgens hem dragen politiecontroles maar voor een kwart bij aan een veiliger verkeer. De inrichting van de wegen is met ruim veertig procent de voornaamste factor die invloed heeft op de veiligheid, zo stelde hij.



Het BVOM constateert binnen het geheel aan overtredingen wel een toename in het aantal staandehoudingen van weggebruikers. Die stijging heeft mede te maken met het feit dat er het afgelopen jaar meer video-auto’s op de weg waren.



Ook in Zeeland is het aantal verkeersdeelnemers dat door de politie langs de kant van de weg werd gezet toegenomen. Ging het in 2003 nog om zo’n 23.000 zaken, vorig jaar waren het ruim 31.000 overtreders die lik op stuk kregen.



Ook betrapte de politie het voorbije jaar aanzienlijk meer automobilisten die door rood verkeerslicht reden. In 2004 kregen 7955 mensen daar een bekeuring voor, tegen 4734 in 2003.



Hoewel het aantal overtreders afneemt, ligt de doelstelling voor de Zeeuwse politie dit jaar hoger. Er moeten dit jaar 287.000 verkeersovertreders op de bon.

 
 
Bron: PZC
 
  24-1-2005  


|

FlitsKaart