De vierde macht





 

Heeft u rechts gestemd en vind u dat het kabinet soms linkse besluiten neemt waar u het niet mee eens bent? Maxima Verhagen (Tweede Kamer fractievoorzitter CDA) klaagde eerder dit jaar al over de rode vierde macht die het kabinet tegenwerkt.



De macht van ambtenaren wordt ook wel de “vierde macht” genoemd, naar de drie gescheiden machten van Montesquieu, ofwel Trias Politica.



Een minister heeft in eerste instantie weinig kennis van allerlei details. Die moet dus geadviseerd worden en door wie wordt dat gedaan? Juist, ambtenaren. Linkse ambtenaren zullen een links advies geven en als minister moet je er maar op vertrouwen dat die informatie deugd. Als een ambtenaar beweert dat een gemiddelde verhoging van de rijsnelheid met 1km/u per uur tot 3% meer verkeersdoden zorgt (de vuistregel), wat moet een minister daar dan tegenin brengen? Dat dit ook nog eens wetenschappelijk bewezen is, maakt dit verhaal helemaal geloofwaardig.



De minister kent niet al die sites op het internet waarop het wetenschappelijk bewijs onderuit wordt gehaald. Stuurt u een brief of een email naar de minister, wordt dit gelezen én gefilterd door een ambtenaar. Het is dus nog maar de vraag of de brief de minister bereikt.



De discussie over centralisatie en decentralisatie in het verkeer gaat over in hoeverre de politiek nog iets mag besluiten. Bij centralisatie heeft de politiek veel te zeggen, bij decentralisatie hebben in de praktijk de ambtenaren het meest te vertellen. Dit komt omdat regionale en gemeente politiek minder kwaliteit heeft dan op nationaal niveau. Dit geldt voornamelijk voor de kleinere gemeentes en provincies.



Ambtenaren van gemeenten en provincies laten zich grotendeels voorlichten door nationale organisaties als de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV). Deze organisaties worden weer aangestuurd door de ambtenaren van het ministerie van V&W.



SWOV heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd, waarin de vuistregel in twijfel wordt getrokken, desondanks neemt SWOV haar eigen onderzoek niet eens serieus en gaat gewoon door op dezelfde voet.



Van belang is, dat bij bestuur niet het argument maar machtsverhoudingen doorslaggevend zijn. Het volk heeft hierin maar een klein beetje macht. Het betekent in de praktijk dat uw stemrecht minder waard is dan men u wilt laten geloven.



Koos Spee, flitsofficier van Justitie is een machtig ambtenaar in het apparaat. Zelfs al wordt onomstotelijk aangetoond dat flitsen niets helpt voor de verkeersveiligheid en het milieu, zal hij zijn kindje echt niet opgeven. Spee heeft jarenlang gewerkt om zijn organisatie gestalte te geven en het zal hem echt geen barst schelen of hij een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van onze samenleving. Die egocentrische houding valt fijn samen met de doelstelling om de staatskas te vullen met onzinnige flitsboetes.



Een socialistische gedachte is, dat ambtenarenwerk óók werk is. Rechts noemt dit meestal gesubsidieerd werk. Maar op die wijze is flitsen sociaal, want de sociaal verstokenen kunnen uit hun sociaal isolement en uitkering gehaald worden. Ze worden binnen zes weken opgeleid tot snelheidscontroleur. Daarna mag men degenen die de schuld waren van het sociale isolement straffen voor hun wandaden!



Hoewel onverteerbaar, de vierde macht zet de burger buitenspel en helpt de waarde van het stemrecht om zeep.

 
 
Bron: Flitsservice.nl
 
  17-6-2004  


|

FlitsKaart