Deetman heeft buik vol van rijgedrag agenten1503x

Burgemeester W. Deetman vindt dat politieagenten in zijn stad zich beter aan de verkeersregels moeten houden.

Hagenaars klagen al tijden steen en been over het asociale rijgedrag van politieagenten. De woede richt zich vooral op dienders die hun auto half op de stoep parkeren, terwijl ze gaan lunchen of op motoragenten die met een slakkengangetje tussen de wandelaars over de stoep rijden of op politiemensen die hun auto midden op de rijbaan stilzetten om een praatje met een bekende te maken. De VVD vroeg Deetman onlangs al om opheldering over dit gedrag.

Hoewel de burgervader stelt dat agenten officieel alle regels aan hun laars mogen lappen, wil hij dat het Haagse politiekorps van die ruime bevoegdheid alleen gebruikmaakt in geval van nood.

„Juist politieagenten dienen zich als heren of dames in het verkeer te gedragen”, aldus de VVD. „Hagenaars zijn hoogst verbaasd als zij op het ene moment vanwege een onverklaarbare reden een politieauto de verkeersregels zien overtreden en als zij even later vanwege een verkeersovertreding een bekeuring krijgen. Dat tast het gezag van de politie aan.”

Ontheffing

Volgens de Haagse burgervader is aan politieagenten sinds 1994 ’vrijstelling verleend van alle bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens’. „Deze ontheffing is niet beperkt tot spoedgevallen of noodsituaties”, aldus Deetman.

Desondanks zegt de burgermeester dat hij er in de afgelopen jaren herhaaldelijk bij de korpsleiding op aangedrongen heeft om van deze vrijstelling alleen in spoedgevallen of noodsituaties gebruik te maken. „In algemene zin geldt zeker ook voor politieambtenaren dat zij zich aan de regels moeten houden”, stelt Deetman. „Zij dienen zich immers te realiseren dat zij een voorbeeldfunctie vervullen.”

Mee eens

De politie zegt het met Deetman eens te zijn. „Als politiemensen zonder reden de regels negeren, schaadt dat ons imago”, laat een woordvoerder weten. „Maar het is voor burgers ook niet altijd zichtbaar, wanneer er spoed of nood is. Soms is het namelijk beter om zonder toeters en bellen ergens op af te gaan.”

Bron:  De Telegraaf /abonnee gedeelte

Melder: Redlin

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram