Detector verraadt ook elk inbouwapparaatx

SOESTERBERG - De jacht op de radardetector is nu echt geopend. Met ingang van deze week beschikt ieder politiekorps in ons land over de zogenaamde radardetectordetector (rdd).

Hiermee kunnen radarverklikkers in auto´s op kinderlijk eenvoudige wijze worden opgespoord. Overigens hebben uitgekiende automobilisten alweer een tegenmaatregel genomen.Opsporing

Het nieuwe apparaat moet vooral de opsporing van onzichtbaar ingebouwde detectors vergemakkelijken. Dat heeft een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie gisteren bevestigd.

De radardetector is sinds 1 januari verboden in ons land. Sinds die datum heeft de politie al ruim 1200 van dergelijke apparaten in beslag genomen. Wie wordt betrapt, is niet alleen zijn detector kwijt, maar kan ook nog eens een boete van 250 euro tegemoet zien. Vanwege de hoge boete hebben volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) veel weggebruikers eieren voor hun geld gekozen en na 1 januari de detector uit hun wagen gehaald. Het betreft echter vooral de mensen die rondreden met een zogenoemde raamplakker die duidelijk zichtbaar is van buitenaf.

Automobilisten die hun detector ingenieus en onzichtbaar hebben ingebouwd, blijken niet echt onder de indruk.
Om deze laatste groep ook op de knieën te krijgen heeft justitie nu besloten de radardetector-detector in te zetten.
De pakkans is volgens landelijk verkeersofficier nagenoeg 100 procent.

De werking van het apparaat is simpel. Iedere keer wanneer een auto met een radarverklikker aan boord voorbij rijdt, krijgt de agent een signaal. Voorwaarde is wel dat de radardetector ingeschakeld is. "De kans dat je tegen de lamp loopt is vele malen groter dan tot voor kort", zo waarschuwt landelijk verkeersofficier Koos Spee."Tot op heden werden alleen auto´s waar zo´n apparaat toevallig werd ontdekt op de bon geslingerd, maar die tijd is nu voorbij", aldus Spee, die afgelopen maand iedere politieregio in ons land van een radardetector-detector heeft voorzien. Agenten hebben inmiddels een opleiding gehad hoe het apparaat te gebruiken en justitie verwacht dan ook dat deze week de eerste automobilisten met een ´verstopte´ radarverklikker tegen de lamp zullen lopen dankzij het nieuwe wapen in strijd tegen snelheidsduivels.Truc

De jacht op de radardetector wordt steeds heviger omdat de apparaatjes volgens het KLPD ten koste gaan van de verkeersveiligheid. "De praktijk leert dat mensen met een verklikker in de auto over het algemeen vrij hard rijden en bij een snelheidscontrole vol in de remmen gaan om vervolgens weer ongestoord hun snelheid te verhogen," aldus zegsman John Bennink.Overigens zitten ook de gebruikers van de radardetectors niet stil. Op internet wordt inmiddels druk gediscussieerd en gezocht naar de zogeheten rdd-detector: een apparaat dat de detector van de politie weer zou kunnen opsporen.

Daarnaast blijken sommige automobilisten een truc te hebben gevonden hun inbouwdetector te behouden in het geval zij worden staande gehouden door de politie. "Leg gewoon een oude raamplakker in de auto en overhandig die aan de agent. De bon van 250 euro neem je op de koop toe.

Vervolgens schaf je op internet voor 5 euro opnieuw zo´n waardeloze raamplakker aan in het geval het geintje je nog eens overkomt. Of beter nog, allemaal even een maand de stroom van je detector af. Dan is de lol er voor justitie zo van af."

Bron:  Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

Melder: Wim

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram