Digitale flitspalen goed voor 60.000 bekeuringen in Zeeland

 

De twaalf digitale vaste flitspalen hebben vorig jaar in Zeeland bijna 60.000 keer weggebruikers betrapt op te hard rijden.

Opmerkelijk genoeg gingen tussen Draaibrug en Oostburg de meeste mensen op de bon. In heel het land zijn de afgelopen jaren 1400 flitspalen-met-een-foto-rolletje vervangen door 640 digitale exemplaren. Die heten nog wel flitspaal, maar flitsen doen ze niet meer. Het digitale oog heeft geen lichtflits nodig.

Inmiddels zijn ook in Zeeland alle twaalf overgebleven vaste flitspalen digitaal. De 60.000 bekeuringen die deze altijd werkende flitspalen opleverden brachten voor de Staat naar schatting tussen de 3,5 en 4 miljoen euro in het laatje.

Waar een vaste flitspaal mag worden geplaatst is een zaak van het Openbaar Ministerie (OM). Een verzoek van een wegbeheerder - de gemeente, provincie of waterschap - voor het plaatsen van een flitspaal moet gesteund worden door de politie. Het OM beoordeelt het verzoek op een aantal criteria: ongevallen, hoeveel mensen rijden er te hard, is de snelheid een probleem en daaruit volgend de vraag of de maximumsnelheid wel bij de weg past. Vorig jaar is er vanuit Zeeland maar Ëén verzoek voor het plaatsen van een flitspaal bij het OM binnengekomen. Dat verzoek kwam van een burger. Het OM heeft deze Zeeuw verwezen naar zijn of haar gemeente.

 
 
Bron: PZC.nl
 
  19-5-2016  


|

FlitsKaart