Doelstelling filevrije dag niet gehaald

 

De doelstelling om Nederland donderdag een dag filevrij te houden is niet gehaald. Rond 06.30 uur stonden er al tien files, zo blijkt uit gegevens van de VerkeersInformatieDienst.

De eerste stond even voor 06.00 uur op de A12 tussen het Gelderse Oosterbeek en het knooppunt Maanderbroek. De ANWB, een van de organisators van de filevrijedag, wijst erop dat die door uitgelopen werkzaamheden komt. Dat geldt echter niet voor een groot deel van de overige files.

De VID noemt de verkeersdrukte in de vroege ochtend niet anders dan normaal. Zowel de ANWB als de VerkeersInformatieDienst verwacht dat de rest van de ochtendspits wel aanzienlijk rustiger verloopt dan normaal.

Tien procent

Naast de ANWB werken onder meer de NS en de Rabobank aan de filevrije dag mee. Zij roepen alle automobilisten in Nederland op hun werk- en reispatroon aan te passen. Als slechts tien procent van alle filerijders in de spits zijn gedrag aanpast, zouden er al minder files zijn. Meer dan honderd werkgevers en organisaties doen mee aan de actie.

Om de actie te laten slagen, zouden tachtig tot honderdduizend filerijders mee moeten doen. De teller staat donderdag op negentigduizend.

Herfstvakantie

Filevrij is de donderdag dus niet geworden, maar wat betreft de initiatiefnemers is het al goed als automobilisten onderweg het gevoel hebben dat het herfstvakantie is en ze lekker kunnen doorrijden.

Er zullen altijd mensen met de auto weg moeten, realiseert de ANWB-zegsman zich. "Aan een beetje file is dan ook niet te ontkomen. Maar hoeveel file er ook staat, de dag is nu eigenlijk al geslaagd. Het belangrijkste is toch het besef dat je ook om de spits heen kunt, en die mentaliteitsverandering houden mensen ook na de Filevrije Dag."


De Verkeersinformatiedienst schreef:Filevrijedag: zware spits die lang nabrandt

Ondanks het initiatief om donderdag 9 oktober de wegen filevrij te houden heeft het verkeer toch de nodige vertraging. Even na 6:00 uur vanochtend stonden er al 3 files in het land, op de A2 Den Bosch - Utrecht voor Geldermalsen 3 km, op de A7 Hoorn - Zaandam 4 km file voor Wijdewormer en op de A12 vanuit Arnhem richting Utrecht eveneens 4 km file, veroorzaakt door uitgelopen werkzaamheden.

Om 7:00 uur stonden er 15 files met een totale lengte van 68 kilometer. vooralsnog is het wat minder druk op de wegen. Om 8:45 uur waren er 52 files met in totaal 250 kilometer. Het is vanochtend dan ook net een zware spits geworden. Veel mensen zijn wel iets eerder of later van huis vertrokken waardoor de files meer zijn verspreid over de ochtend. Zo stond er rond 10:00 nog ruim 70 kilometer file verdeeld over 18 plaatsen.

Met name op de A12 heeft het verkeer te maken met veel oponthoud. Door de uitgelopen werkzaamheden tussen Ede en het knooppunt Maanderbroek is de rijbaan langer dan gepland beperkt geweest tot 1 rijstrook. Het leverde een lange file op van 13 kilometer.

Om 8:44 uur zorgde het hoogtepunt van 268 voor een gebruikelijke zware spits. Als we kijken naar de gemiddelde filelengtes van de donderdagen in 2006 en 2007 (waar een gemiddelde uitkomt van 269 geldend voor de ochtendspits) dan kunnen we de conclusie trekken dat deze filevrijedag voor maar 1 km besparing heeft gezorgd.

 
 
Bron: www.nu.nl
 
  10-9-2008  


|

FlitsKaart